wpu.nu

Sida:Pol-1990-04-03 OKÄND UPPSLAGSKOD JO-Anmälan-från-May-Norström-mot-polisstyrelsen-i-Stockholms-polisdistrikt-angående-högerextremism.pdf/3

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


besökts av ett inte obetydligt antal polismän. Enligt gruppens mening är det dock icke möjligt 'att härav dra slutsatser Om förekomsten av en mer utbredd eller organiserad förekomst av högerextremistiska upp:attningar inom polisdistriktet. Dels rör de observationer som har gjorts av extrema yttringar endast vissa av sammankomsterna och då endast vissa av de deltagande åhörarna, dels har gruppen deltagande polismän omsatts betydligt flera deltagare har uppenbarligen gått på ett inledande möte av nyiikenhet för att sedan inte vidare delta dels har sammankomsterna spontant upphört på grund av visat ointresse.

När det gäller den polisman som organiserat sammankomsterna konstaterar emellertid gruppen att en särskild bedömning bör göras.

Det är från yrkesetiska utgångspunkter olämpligt att en polisman på detta sätt för i huvudsak polismän aktivt organiserar möten av en sådan karaktär att de för utomstående kan framstå som ett forum för att uttrycka icke demokratiska åsikter. För gruppens vidare bedömning av den polisman som stått som organisatör till. sammankomsterna hänvisas till den samlade bedömningen under punkten 3 nedan.

3. Stor uppmärksamhet har i massmedia ägnats uppgifter som på olika sätt satt polismën i samband med mordet på statsminister Olof Palme den 28 februari 1986.

Uppgifterna har bl.a. rört påståenden om att i vart fall en polisman iakttagits på en buss i närheten av mordplatsen en kort stund efter mordet, Vittnen skall vidare ha sett polisbilar vid mordplatsen strax före mordet. Teknisk apparatur skall ha påträffats i en polismans hem.

Gruppen har med anledning av dessa uppgifter begärt att få ta del av det material i utredningen som rör poliser i Stockholmsområdet. Önskemålet har tillmötesgåtts endast såtillvida att en muntlig redovisning lämnades gruppen vid ett sammanträde med biträdande riksåklagaren Axel Morath, byråchefen hos riksåklagaren Jörgen Almblad och avdelningschefen Ulf Karlsson, rikspolisstyrelsen, den 5 november 1987.

Vid den föredragning som lämnades gruppen framhölls att varje enskild uppgift eller tips som rört polismän i samband med Palmeutredningen sammantaget rör det sig om ett 40-tal olika tips från hela landet undersökts mycket noga. Det uppgavs att förundersökningsledningen, så