wpu.nu

Sida:Pol-1990-04-03 OKÄND UPPSLAGSKOD JO-Anmälan-från-May-Norström-mot-polisstyrelsen-i-Stockholms-polisdistrikt-angående-högerextremism.pdf/8

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


telefonsamtal till Drottningholms slott i vilket nedsättande omdömen fällts bl.a. om Hans Majestät Konungen. Ärendet har prövats av åklagaren som den 18 september 1986 funnit att misstankar om brott inte förelegat. Samtalet upptogs på band och överlämnades för röstanalys. Efter denna analys har klart kunnat fastslås att den anonyma rösten icke tillhört den utpekade polismannen ifråga.

På grund av uppgifterna i rapporten beslöt polisstyrelsen den 25 januari 1988 att "till regeringen föra vidare frågan om möjligheten att enligt 7 kap. 7 § lagen om offentlig anställning försätta en polisman i disponibilitet". Polisstyrelsen anmälde ärendet för rikspolisstyrelsens (PPS) fortsatta handläggning med begäran om att RPS enligt 35 $ anställningsförordningen underställde regeringen frågan om möjligheten att försätta X i disponibilitet.

ANMÄLAN

I en skrivelse, som kom in till JO den 23 juni 1988, framställde May Norström i olika hänseenden anmärkningar mot polisstyrelsens beslut samt mot arbetsgruppens utredningsmetoder och slutsatser, särskilt mot bakgrund av bestämmelser i bl.a. regeringsformen. I fråga om det i rapporten behandlade telefonsamtalet den 1 mars 1986 till vakthavande befälet vid Norrmalmspolisen hävdade May Norström att vakthavande befälet inte hade hörts om sina iakttagelser i samband med samtalet.

UTREDNING

May Norströms anmälan remitterades till polisstyrelsen i Stockholms polisdistrikt för upplysningar och yttrande angående det utredningsunderlag som legat till grund för polisstyrelsens beslut att hos RPS aktualisera en polismans försättande i disponibilitet. Remissvaret, som kom in till Jo den 28 november 1988, fogas till detta beslut som bilaga.

./.

Polisinspektören Anders Björneberg kom den 25 januari 1989 in med en promemoria angående utredningen rörande X med följande lydelse.

Undertecknad tjänstgjorde som vakthavande befäl vid VD 1 natten då Olof Palme mördades. Ett till mig inkommande telefonsamtal från kollegan Stellan Akebring har sedan tillmätts oanade proportioner i senare utredningar rörande disponibilitet. Jag bedömde inte samtalet då, och inte heller nu, som särskilt anmärkningsvärt, utan snarare som ett störande privatsamtal från