wpu.nu

Sida:Pol-1993-09-03 YD15242-00 Rapport-PKK-spåret kammaråklagare Per-Erik Larsson.pdf/12

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


PKK- EN KORT HISTORIK

Det finns ca 20 miljoner kurder, vilket gör dem till det största folket utan egen stat på jorden. Efter det Osmanska rikets sammanbrott 1918 delades det, av kurder befolkade området, upp i fem olika stater. Hos alla kurder är anspråket på en egen stat starkt förankrat.

Sedan omkring 600-talet lever kurderna, som etniskt inte alls är släkt med de turkiska folken, inom ett område som huvudsakligen omfattar dagens Östturkiet, västra Iran, norra Irak samt delar av Syrien och Sovjet. Kurderna har sedan dess fört en enveten kamp för att uppnå en autonom kurdisk stat. De har därvid lidit stora nederlag mot de framträngande turkiska folken. Kurderna tvångsislamiserades under 600-talet genom osmanerna, som aldrig lyckades integrera kurderna i sin stat. Det Osmanska riket delades efter första världskriget upp i Turkiet, Iran och Syrien. 1919 till 1923 pågick det turkiska befrielsekriget under ledning av ATATÜRK, som för att kunna nå framgång var beroende av kurdernas hjälp. I fördraget i Serves (1919) lovade han dem en autonom stat, Kurdistan, varvid kurderna ingrep på ATATÜRKs sida. Turkiet vann, 1923, sin frihet, mycket tack vare kurdernas insatser. ATATÜRK svek sina löften om den egna kurdiska staten och inledde tvärtom en intensiv kampanj för att integrera kurderna med turkarna. Det kurdiska språket förbjöds, kurdiska ortnamn ändrades till turkiska och kurderna döptes om till bergsturkar. Under tiden fram till 1938 skedde flera kurdiska uppror som dock slogs ned på ett mycket blodigt sätt.

Mellan 1938 till 1960 rådde lugnare förhållanden.

Den kurdiska nationella frågan började dock på nytt diskuteras. Kurderna hade erhållit en något självständigare ställning i Irak. Turkarna ansågs bedriva utsugning av det kurdiska folket och vid framför allt universitetet i Ankara tog