wpu.nu

Sida:Pol-1993-09-03 YD15242-00 Rapport-PKK-spåret kammaråklagare Per-Erik Larsson.pdf/14

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


"

12

ning med partiet betraktas som förräderi och bestraffas med döden.

I september 1980 tog militären över kontrollen i Turkiet som under 1970-talet befunnit sig i stort sett i anarki. Undantagslagar infördes och med hårda metoder tvingades regimmotståndarna och deras organisationer att gå under jorden. I stort sett all politisk propaganda förbjöds och oppositionen tvingades utomlands.

Sedan 1980 befinner sig partiets ledning i den syriska huvudstaden Damaskus. Ett militärt och politiskt utbildningsläger finns i Camp Barlias i Libanon. En särskild militärutbildning av partimedlemmar finns i läger som terrorgruppen Abu Nidal upprättat i Libanon. Ytterligare läger finns i Iran och Irak.

Stora grupper kurder sökte sig till Europa efter militärkuppen. Dåvarande Västtyskland, Skandinavien, BeNeLuxländerna, Schweiz och Frankrike tog emot de flesta.

För att nå sitt mål måste PKK ha stöd och medhåll från kurderna i Västeuropa, såväl personellt som materiellt. Förekomsten av andra kurdiska organisationer och den därigenom förmodade försvagningen av den egna rekryteringsbasen anser PKK utgöra en stor fara. Av detta skäl förföljer PKK ledande representanter för andra kurdiska organisationer, som fiender och drar sig inte för att mörda dem.

Uppbyggnaden av det europeiska PKK motsvarar till stor del ursprungspartiets. Högsta organ är exekutivkommittén. Denna utgör förbindelse mellan partiledningen i Damaskus och den europeiska centralkommittén med säte

i Köln.

I Sverige fanns ingen fast organisation utan endast en