wpu.nu

Sida:Pol-1995-04-21 Kontroll med regeringskansliet skrivelser ifrån Bror Wikström o Ture Sjölander .pdf/4

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Citat ur Konstnärsnämndens anslagsframställning för budgetåret 1980/81 1979-08-28

"Bildkonstnärer tillhörde enligt 1969 års undersökning den mest utsatta gruppen med hänsyn till totalinkomsten oavsett vilken jämförelse man gjorde med övriga löntagare. Detta förhållande har inte förändrats. De grupper som ligger närmast bildkonstnärer är fria musiker och dansare. För samtliga undersökta grupper innebär den sneda inkomstfördelningen att minst hälften av gruppen har otillräckliga inkomster av konstnärligt arbete. Det är för huvudparten av kulturarbetarna inte möjligt att leva på inkomsterna från den konstnärliga verksamheten."

Citat ur konstnärsnämdens anslagsframställning för budgetåret 1980/81 1979-08-28

"Konstnärsnämnden får slutligen framhålla att enligt nämndens uppfattning insatser behövs som förbättrar kulturarbetarnas inkomster av konstnärligt

ce. Denna uppfattning delas av såväl statens kulturråd som AMS. Insatser av detta slag kan dock knappast sättas i verket och få effekt på kort sikt, Det blir därför nödvändigt att väsentligt förstärka konstnärsnämndens möjligheter att genom direkta bidrag till kulturarbetarna ge utövarna av konstnärliga yrken en ekonomisk trygghet."

Kulturbyråkraterna, ämbetsmännen inom kultursektorn (amanuenser, museiintendenter, konsthistoriker, konstkritiker för att nämna några) har ingen livskvalitet som på något sätt skulle skilja sig från de kreativa bildkonstnärernas livskvalitet. Det finns ingenting som berättigar dessa kulturbyråkrater till en högre levnadsstandard än de människor - konstnärerna kreativa arbeten de motiverar sina löner med. Här föreligger ett uppenbart parasiterande som ämbetsmännen gör sig skyldiga till.

vars

Alla nya projekteringar för offentlig konstnärlig utsmyckning är i detta läge en skrämmande lyx så länge konstnärskåren, till största delen lever i en social och ekonomisk misär. Marknadsstyrda skrytobjekt - utförda av ett fåtal "orättfärdigt gynnade" konstnärer, - för offentliga miljöer, är ett skrämmande uttryck, iscensatt av aningslösa kulturbyråkrater och politiker. Vi har tillräckligt med "utsmyckningskonst" i detta land, beställningsarbeten som mer eller mindre utformats av kommunalfullmäktigeordföranden eller skolfröknar, där konstnärerna har förpassats till, på sin höjd, att vara "färgläggare" av andras idéförslag.

Det är tid för (om än sent) att ge bildkonstnärerna arbetsro och arbets--- trygghet, i första hand genom sin garantilön, för att de skall kunna utveckla sina egna känslor och kunskaper i en fri konst, men framför allt ges möjligheten till att äta sig mätta och kunna betala sina hyror etc.

I skrivelse till kulturministern 1984-07-19 har föreslagit en väg att på ett internationellt plan förbättra bildkonstnärernas villkor genom bildandet av en internationell stiftelse eller fond.

Förslaget har genom kulturministern förts vidare till svenska UNESCO-rådet, på grund av dess omfattning.

I en skrivelse den 8 ds ställd till kulturministern Bengt Göransson, har

betonat vikten av en snabb översyn av fördelningsprinciperna beträffande särskilt

verksamhet.