wpu.nu

Sida:Pol-1995-08-01 IVA16674-03 Blyisotopmätning på kula i dörrkarm.pdf/2

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


STATENS

2 (2)

SAKKUNNIGUTLÅTANDE vårt datum 1995-08-01

vårt nr

Stom.WALTERA

LABO

664-95

HANDLÄGGNING

Ärendet har handlagts av förste byråingenjören Stellan Ståhling och laborator Jan Andrasko. De i ärendet ingående undersökningarna har vid SKL utförts av laborator Gunnar Nilsson (kapillärröntgenundersökning) och kemisten Göran Kidfelt (SEM-analys). Blyisotopundersökningen har utförts vid Naturhistoriska Riksmuseets laboratorium för Isotopgeologi.

IAKTTAGELSER, RESULTAT OCH SLUTSATS

I träbiten 1, som utgjorde en del av en dörrkarm, satt ett ca 4 x 11 mm stort metallfragment inkilat (se foto A). Metallfragmentet synes kunna härrör från manteln till en kula. Av fragmentets utseende var det inte möjligt att bestämma vilken typ och kaliber på kula som det härrörde från. I syfte. att utröna om det i träet förekom fler metallfragment utfördes en röntgenundersökning av träbiten. Härvid iakttogs inte några fler röntgentäta föremål (se foto B). Metallfragmentet frilades och undersöktes i svepelektronmikroskop med tillsats för energidispersiv röntgenanalys (SEM-analys). Härvid på visades grundämnena koppar och zink i sådana proportioner som förekommer hos manteln hos vissa projektiler. Vid motsvarande undersökning av mantelmaterialet hos en av de sk OP-kulorna erhölls inga skillnader beträffande grundämnessammansättningen jämfört med den för det insända metallfragmentet. På ena sidan av metallfragmentet fanns ett mindre område med en tunn grå - aktig beläggning. Beläggningen undersöktes med hjälp av kapillärröntgenfluorescens utrustning varvid den befanns utgöras av bly.

I syfte att utröna om blyet i beläggning hade samma isotopsammansättning som blyet i de s k Palmekulorna undersöktes blybeläggningen med SIMS (Secondary ion mass spectrometry), en ny, oförstörande metod för bestämning av blyisotopsammansättningen. Metoden är dock oprövad och visade sig inte ha tillräckligt hög precision varför resultatet av denna undersökning inte var användbart för att vare sig bestämma eller utesluta samhörigheten mellan blyet i beläggningen och blyet hos Palmekulorna.

Blybeläggningen på mantelfragmentet löstes upp i varm, koncentrerad saltsyra (renhetsgrad Suprapur). Lösningen indunstades i svag värme till torrhet varefter provet undersöktes enligt den konventionella, förstörande analysme - toden för att bestämma isotopsammansättning hos blyet. Härvid erhölls klart särskiljande blyisotopsammansättning jämfört med den för blyet i Palmekulor(se bilaga).

na

Hz

Sammanfattningsvis kan utsägas att det insända metallfragmentet utgör en del av manteln till en kula av okänd typ och kaliber, att på manteldelen inte förekommer spårdetaljer användbara för en identifiering av det banvända vapnet och att manteldelen inte härrör från en kula med samma blyisotopsammansättning som de sk Palmekulorna

Materialet återgår med kurir.

stabili

Jan Andersen

Stellan Ståhling

Jan Andrasko

SKL - Kriminaltekniska laboratoriet 581 94 Linköping - Telefon 013-24 14 00 - Fax 013-14 57 15

SKL - National Laboratory of Forensic Science S-581 94 Linköping, Sweden. Phone +46 13 24 14 00 - Fax +46 13 14 57 15..