wpu.nu

Sida:Pol-1996-11-18 HBG4818-00 Boris-Ersson-Stander-PM-förhör.pdf/34

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


M

Williamson kunde träffa. Ersson nämner Pierre Schori, Lars Gunnar Eriksson själv samt Bernt Karlsson, den-person som senare dog i den s.k. Lockerbie-katastrofen.

Vidare så finns också uppgifter om, att Craig Williamson skulle ha fungerat som uppgiftslämnare angående sydafrikanska förhållanden, ända in till frågestunder i riksdagen.

Under de tio år som Craig Williamson arbetade som spion i aktuell organisation, så byggde han upp olika typer av vänskapsband, men Ersson säger, att han inte grävt vidare och kontrollerat detta fullt ut.

Ersson tillfrågas om uppgiften på sidan 2, längst ner, där det står att Craig Williamson var senare inblandad i någonting som kallas för CCB, en organisation som byggt upp ”The third force", "tredje kraften”, i Sydafrika.

Ersson tillfrågas specifikt om bokstäverna CCB och vad dessa betyder och säger, att han inte vet detta. Han har inte kontrollerat vad detta betyder. Han har bara fått dessa bokstäver omtalade för sig i samband med, att han pratat med personer i Sydafrika.

Tillfrågad om den s.k. tredje kraften, enbart ägnat sig åt mord och att skapa kaos inom Sydafrikas gränser, så uppger Ersson, att man även gjort detta utan för Sydafrikas gränser, men vad han vet, riktat sig mot mål där Sydafrikanska människor befunnit sig. Han nämner därvid att bl.a. så försökte man sätta en bilbomb på en känd sydafrikansk advokat,