wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/100

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


net skulle Gunnarsson ha sagt: "Kör mej vart som helst! Jag betalar vad som helst."

Gunnarsson anhölls någon tid senare men inför häktningsframställan upptäckte åklagaren K-G Svensson brister i förhören av nyckelvittnet, som genomförts utan tolk trots att denne knappt förstod svenska. Vidare framkom ännu större brister vid den konfrontation som ordnades mellan nyckelvittnet och Gunnarsson som misstänkt. Vittnet hade fått se ett foto av Gunnarsson före konfrontationen. (Jämför med det fel som Devlinrapporten eventuellt skulle vara behäftad med - se avsnitt 10.)

Förhörsledare och ansvarig för spåret var kriminalinspektör Börje Wingren. En person som hade omplacerats från Malmö till Stockholm för att ges en ny chans inom polisväsendet. Han misstänktes för att ha fabricerat bevismaterial, en blodig t-shirt, i ett mål mot en zigenare. Huruvida detta var känt av dåvarande spaningsledning är oklart men starka och klara invändningar mot att Wingren skulle delta i Palmeutredningen framfördes av åklagaren Svensson, enligt egen uppgift, till Hans Holmér.

Det fanns dock en del andra indicier mot Gunnarsson som motiverade polisens intresse, bl a anträffade tändsatspartiklar på Gunnarssons rock som enligt BKAs kemiska analys kunde vara av samma typ som från mordammunitionen. Gunnarsson saknade också alibi för de aktuella timmarna och var dessutom nära mordplatsen.

Vid den avgörande konfrontationen 1986-03-19, som anordnats av åklagaren upptäcktes att Gunnarsson pratade franska flytande. Han visade sig vara lärare i franska. Därmed kunde han rimligen inte vara den person som stoppat vittnet. Gunnarsson skulle då självfallet på samma språk ha besvarat vittnets frågor som ställdes på franska. (Jag och Palmemordet s 85). Denna upptäckt blev sista spiken i detta scenario - ridån föll snabbt och obönhörligt.

Ett år senare dök ett vittne (Delgado) upp med detaljerade uppgifter vilka ledde till att Gunnarsson ånyo togs i förhör under två dagar. I detta sammanhang kunde det även röra sig om ett fall av kvadrant 2 FGM/P. Vår bedömning är att 33-åringen helt kan avföras som en tänkbar gärningsman. Dåvarande spaningsledningens sätt att driva detta spår kan med rätta kritiseras starkt, vilket också skedde offentligt av åklagaren K-G Svensson. De ovan relaterade detaljerna i handläggningen gavs dock inte offentlighet åt i samband därmed.

Christer Pettersson

Christer Petterssons motiv är den sämst utvecklade delen av det som presenterades av Palmeutredningen. Det finns dock vissa relativt lösa antaganden som inte redovisades vid rättegångarna. Christer Pettersson uppfyller många av de karakteristika som utvecklas i gärningsmannaprofilen och bör därför kanske räknas in i denna grupp även om han inte aktualiserades som en kon