wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/17

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Palmeutredningen

Mordet på Olof Palme klassificeras som ett spaningsmord. I och med att den okände gärningsmannen forsvann från brottsplatsen och inte kunde gripas i omedelbar anslutning till dådet blir det ett spaningsmord.

För spaningsmord av mer ordinär karaktär gäller erfarenhetsmässigt att en helt övervägande andel av de vittnesmål som verkligen bidrar till mordets lösning kommer till polisens kännedom under den första och möjligen den andra veckan. Undantag kan vara för vittnen som av något skäl varit förhindrade att lämna sitt vittnesmål under den första tiden t ex pga utlandsvistelse. I en sådan här stor och speciell utredning kan denna tid behöva utsträckas något utan att för den skulle behöva ses som mönsteravvikande. Skälet är att allting snabbt fick helt extrema proportioner och därför i det inledande skedet hade organisatoriska problem med att överhuvudtaget ta emot och registrera vittnesmål.

Palmeutredningens omfattning: ca 18000 registrerade spaningsuppslag (noteringar av olika dignitet från en notis till en sammanfattande utredning över ett stort antal uppslag med en speciell infallsvinkel); 300 000 till 500 000 A4-sidor, mer än 10 års arbete; flera hundra polismän som under årens lopp varit inblandade, flera olika uppsättningar av ansvarig spaningsledning respektive åklagare, två domstolsprövningar m m gör att tidigare erfarenhet av hur mordutredningar bör bedrivas men framförallt dokumenteras ställs på hårda prov. De totala kostnaderna för Palmeutredningen, exklusive kostnaderna vid domstolarna, fram till och med 1996-06-30 beräknas av Rikspolisstyrelsen uppgå till ca 300 miljoner kr. Då ingår direkt lön, sociala avgifter och expenser. Under ett antagande om ett pålägg på 100% utöver direkt lön för att spegla en totalkostnad blir detta ca 500 miljoner kr. Inledningsvis arbetade den första månaden ca 300 polismän för utredningen för att ett par månader senare ha minskat till hälften. Under senare år har ungefär 15 poliser arbetat med utredningen, dock inte på heltid. Allmänhetens, massmedias och därmed den politiska sfärens intresse har legat på en sådan nivå att det påverkat Palmeutredningen i alla faser av dess arbete. Gång på gång trasas tänkt arbetsuppläggning sönder eller förvrides pga ur utredningens synvinkel irrelevanta hänsyn tagit över. Detta visar sig ofta ligga bakom annars svårförståeliga misstag. Att längre tid arbeta under en sådan press blir också psykiskt påfrestande för personalen. Gång på gång anser sig de omgivande och överordnade politiska systemen tvungna att gå in med korrigerande och granskande åtgärder som också blir störande och destabiliserande för själva utredningen. Under stark press eller stort medialt intresse i en fråga av denna dignitet med starka värdeladdade inslag visar sig ofta till synes irrationella beteenden i alla de system som blandas in. Ett otal 'affärer' uppstår. Den tredje kommissionen som nu granskar utredningen om mordet på Olof Palme (Palmeutredningen) utgör inget undantag därvidlag.