wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/181

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Palme skulle bära skyddsväst överhuvudtaget i en sådan situation torde vara främmande. Vidare skulle det innebära att han skyddade sig själv och lät hustrun gå oskyddad - ett rätt så opsykologiskt antagande. En utländsk gärningsman som sänts hit speciellt för detta uppdrag skulle dock självfallet aldrig ta risken att behöva återvända hem med oförrättat ärende pga att offret bar skyddsväst. Även om risken vore minimal att så var fallet tar inte en utländsk gärningsman av denna typ (hit man, terrorist eller underrättelseman) en sådan helt onödig risk. Detsamma kan självfallet antas gälla, men i mindre utsträckning, för en svensk gärningsman. Att senare studier (efter år 1986 bl a Myten om .... ) ibland visar på svag genomträngningsförmåga är därmed inte relevant för denna bedömning.

Ljudbilden

En viktig aspekt är de frågetecken som finns angående ljudbilden av skotten.

Det är något förvånande att Lisbeth Palme kan missuppfatta på vilket avstånd skotten kommer ifrån med tanke på utnyttjat vapen och ammunition. Detta borde rimligen upplevas som en ”kanon” bakom örat. Själv anför Lisbeth Palme (1986-03-25, HH s 2): ..."tror att vapnet måste ha varit försett med en ljuddämpare." Vid en sådan här ljudnivå borde det nästan rent fysiologiskt vara omöjligt att undgå effekter på hörseln. Lisbeth Palme borde ha haft svårt att höra vad andra säger ett bra tag efteråt. Här har dock anförts av polisen (1996-11-21) att det faktiskt kan ha förhållit sig på så sätt. Den frågan har inte utretts.

Vidare har en del av vittnena i närheten hört resp icke hört skotten. Att de som sett själva skottlossningen också anser sig ha hört ljudet är ju helt naturligt. Ljudbilden förbryllar något och är av intresse främst mot bakgrund av om en ljuddämpare varit med i bilden eller det rört sig om underladdad eller skadad ammunition. Detta skulle i så fall förklara det hela.

Om en ljuddämpare använts förändrar det radikalt tolkningen av händelseförloppet i riktning mot kvadrant 2 FGM/P. Det är dock inget som idag tyder på, enligt Palmeutredningen, att ljuddämpare använts. Frågan sönderfaller i dels om revolvrar av detta slag överhuvudtaget brukar/kan använda ljuddämpare, dels vilka spår det skulle kunna sätta på kulan, dels om man kan se en mynningsflamma trots att en ljuddämpare använts. Ett av vittnena uppger sig ha sett en mynningsflamma. Avslutningsvis kan sägas mot de som säger att en ljuddämpare for revolver ändå bara skulle dämpa en del av ljudet pga trummans öppna konstruktion att det är just det som stämmer med ljudbilden enligt denna frågeställning. Den är högre än för en pistol med ljuddämpare men kan förefalla mindre äp för en helt odämpad revolver. Att magnumammunition har en mycket hög ljudbild framgår bl a av att den numera är förbjuden vid skjutbanor i landet pga dess störande inverkan. (GMPs)