wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/190

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


ställer en annan initierad frågan (Tommy Lindström) vad som kan ha förorsakat en så symboliskt sett uppmärksammad avrättning på öppen gata.

Vår slutsats så här långt är endast att brottsplatsen i sig visade sig väl vald. Vi vänder oss mot uppfattningen om att det var så många vittnen och mycket folk i rörelse att det skulle göra platsen olämplig. Det är faktiskt bara ett vittne (Lisbeth Palme) eller möjligen två till tre (Björkman och Jeppsson) som haft möjlighet att se gärningsmannens ansikte efter skotten. Det kan ju synas många men vad vore alternativen?

6

Flyktvägen

Brottsplatsen visade sig således vara väl vald. Brottsplatsen styrs självfallet först och främst av Lisbeth och Olof Palmes valda väg från Grand och transsportsätt. Både vad det gäller transsportsätt, att gå hem i stället för att ta T-bana, (taxi eller bilskjuts av Björn Rosengren bortser vi från eftersom de ur gärningsmannens synvinkel inte kan vara särskilt förutsägbara eller sannolika), och den väg som valdes innebär ur gärningsmannens synvinkel oförutsedda val. Dels att gå söderut och inte norrut efter Sveavägen och ned i Tbana Rådmansgatan, dels att korsa Sveavägen för att gå över och titta på skyltningen i klädbutiken Sari. Att paret skulle gå söderut borde rimligen kunnat förutses som ett alternativ. Att Lisbeth och Olof Palme skulle gå över gatan däremot torde vara svårare att förutse.

Den slutligt valda brottsplatsen utanför Dekorima kunde således gärningsmannen endast förutse när Lisbeth och Olof Palme korsar Sveavägen. Platsen är dock idealisk ur attentatsvinkel med dess flyktväg.

Flyktvägen in på Tunnelgatan och uppför trapporna samt in på David Bagares Gata är särskilt lämpad av följande skäl.

• Trappan gör att ingen förföljare från brottsplatsen kan följa efter i bil.

• Trappan gör också att eventuella förföljare utsätter sig för en stor riskexponering när de, sannolikt obeväpnade och i övrigt oskyddade, skall följa efter gärningsmannen. Väl uppe på trappans krön kan gärningsmannen få en sista värdefull överblick över brottsplats och eventuella förföljare innan han fortsätter. Vid behov kan han avlossa skott - för att skrämmas eller skada - för att avvärja eventuella förföljare. Han får därmed också en viss minsta tid innan eventuella förföljare kan vara uppe på krönet, kanske i storleksordningen en minut.

Trappan är visserligen trång vid möte men gärningsmannen har en revolver att argumentera med.

• Tunnelgatan och trappan är under kvällstid så pass mörka dels allmänt,

dels vid denna tidpunkt pga byggfuttar och reparationer att de flesta andra flanörer skulle dra sig för att gå in på gatan. Det gäller nog i synnerhet