wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/220

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Vår samlade bedömning av samtalen som fördes vid den s k frigivningsfesten är att de till huvuddelen avser PKK-arnas kommentarer till tillslaget mot PKK. Man berättar om vad man förhörts om, kopplingar till bl a mordet i Medborgarhuset

. Man talar om hur man nu ska agera och hur man ska kunna vända polisens misstänksamhet mot PKK och misslyckade tillslag till en fördel

för PKK. Man tar också mycket livlig del i tidningarnas artiklar om det som varit

Vapeninnehay hos PKK

I redovisningen av mordet på Medborgarhuset (PK-PM 7:3 s 9) nämns inte att förutom mordvapnet stals även en S&W.357 Magnum vid inbrottet i Handen 1978 - se s 11. Det finns däremot redovisat i Per-Erik Larssons PM (s x). Det finns inte heller redovisat som stulet eller förkommet i PK-PM6 Fakta kring mordet (s 15). Att denna uppgift om ytterligare en S&W .357 Magnum som skulle stulits vid samma tillfälle är intressant är rätt uppenbart. Om sedan denna uppgift ställs mot buggningsuppgiften (1987-01-27 'frigivningsfesten') att en PKK-are, "skulle ha tagit fram någonting som gömts i jorden” samt de frågetecken som enligt vår uppfattning kvarstår med ljudbilden blir denna uppgift central. (Även Palmeutredningen lät göra en speciell undersökning hos SKL som syftade till att undersöka om ammunitionen legat nedgrävd. Detta i sin tur motiverades av Palmegruppen med kulornas läge så nära mordplatsen och ljudbilden.) Vid kvalitetssäkring från vår sida av dessa uppgifter uppger dock Lars Jonsson, Palmeutredningen, (1996-08-07 telefonsamtal) att det var fel i Per-Erik Larssons PM och att kalibern i stället skulle ha varit kaliber .38. En utsaga i sig som vi godtagit utan kontroll. Hur denna felaktiga uppgift uppstått är inte klarlagt - men det är lätt skett (fr vår bilaga 7 s 3). Mest sannolikt finns felet med redan i materialet från mordet på Medborgarhuset. I det sammanhanget hade det heller ingen som helst betydelse.

De här exemplen i avsnitt 5 illustrerar dock rätt bra vilka praktiska svårigheter det kan innebära och vilka tidsmässiga konsekvenser det lätt för med sig att försöka bilda sig en egen och välgrundad uppfattning utifrån Palmeutredningens material.

6

Övriga aktörers bedömning

PG Näss (dåvarande SÄPO-chef) tror inte på PKK-spåret. Han tror att mordet begåtts av en svensk kriminell. PKK är en organisation (byggd på 'fåraherdar') som inte skulle gå iland med ett planerat attentat av det här slaget utan att de skulle ha lämnat mer spår efter sig. PKK torde inte heller ha tillräckligt starka motiv. De borde ju egentligen vara rätt nöjda med Sverige och den fristad de fått här. Eventuellt samband med öststaternas säkerhetstjänst, även om det bara skulle röra sig om kännedom om det hela, tror han inte på.