wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/293

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


förmodan, eller att det aldrig kastades. För det senare antagandet talar bl a att det skulle ha varit svårt att senare hitta ett ikastat vapen samt att det är mycket besvär för en liten summa pengar (för ca 3000 kr hade det gått att köpa ett nytt vapen på den illegala marknaden). Detta leder till, som framgått ovan, att vapnet kan ha dykt upp för försäljning (motsvarande) på den illegala marknaden. Denna slutsats gäller således sannolikt oavsett vilket av alternativen som gäller.

att Haparandavapnet är ett särskilt 'hett alternativ eftersom Mockfjärdskulan utgör en av ett innehav på 91 patroner av de ca 1650 (eller 5900) aktuella patronerna som framräknats av Palmeutredningen i en särskild analys. Det innebär att om dessa siffror skulle vara riktiga rör det sig om 5,5% eller 1,5% av populationen.

- att Haparandavapnets fortsatta öden, efter att ha eventuellt dumpats/fiskats upp ur en sjö i Dalarna eller likvärdigt aldrig ha kastats, är höljt i dunkel. Det kan dock ha sålts på den illegala marknaden.

- att bröderna A som varit inblandade i rånen och faktiskt är de sista kända innehavarna, inte har någon känd koppling till mordet på Olof Palme.

- att här slutar de hittills kända spåren efter vapnet.

Ytterligare några reflektioner blir för vår del

att 'tystnaden' kring Haparandavapnet efter Mockfjärdsrånet i och för sig kan vara förståelig även utan en ev inblandning i mordet på Olof Palme. Ett upphittande av vapnet efter användning i annat sammanhang, kan resultera nya rättsliga problem (upp till 10 års straff) för de som var inblandade i rånet i Mockfjärd. Det skulle således tala för att vapnet dumpats för gott under den närmaste tiden efter Mockfjärdsrånet. Eller att vapnet förts över till Finland där det inte ursprungligen var lika hett som i Sverige. Efter mordet på Olof Palme så är det nog i viss mån hett även i detta land oavsett om det är mordvapnet eller ej.

att om Haparandavapnet skulle vara mordvapnet är det mest närliggande antagandet att det sålts (eller lämnats som utbyte) på den illegala marknaden någon gång efter Mockfjärdsrånet.

att SKLs yttrande inte uppfyller rimliga krav på precision och klarhet i ett ärende av denna karaktär. Hur skulle det se ut att ta upp detta yttrande i en ev rättegång mot en misstänkt GM för mordet på Olof Palme? Vidare gäller att om det kommer in personer i Palmeutredningen som av något skäl inte kan rådgöra med den utredningsansvarige (t ex att denne slutat) så drar de helt felaktig slutsats av yttrandet, vilket t om kan vara helt avgörande för uppklarandet.

- att det inte finns något som talar för att Haparandavapnet skulle ha hamnat hos Sigge Cedergren men heller inte något som talar emot det. Samtidigt