wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/70

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


dier (efter år 1986 bl a Myten om .... ) ibland visar på svag genomträngningsförmåga är därmed inte relevant för denna bedömning.

Ljudbilden

En uppgift som skiljer sig rätt radikalt mellan vittnena är huruvida de hört skotten eller från vilket avstånd de avlossats. Lisbeth Palme tror inte att skotten avfyrats så nära utan tror inledningsvis att det rört sig om "smällare" längre bort från dem. Hon tror t om omedelbart efter attentatet att det måste ha skjutits från ett längre avstånd. Ett förhållande som förbryllat henne ända fram till tiden för vittnesmålen i domstolarna.

Även vittnet Engström ('Skandiamannen") som kommer ut från sin arbetsplats och når fram till mordplatsen några sekunder efter skotten fallit hör inte mer än ett skott. Tidsuppgiften har ifrågasatts av polisen (1996-11-21). Hans vittnesmål åberopades inte av åklagaren vid förhandlingarna inför Tingsrätten. Själva vill vi nog peka på det i alla fall.

Det är något förvånande att Lisbeth Palme kan missuppfatta på vilket avstånd skotten kommer ifrån med tanke på utnyttjat vapen och ammunition. Detta borde rimligen upplevas som en ”kanon” bakom örat. Själv anför Lisbeth Palme (1986-03-25, HH s 2): ..."tror att vapnet måste ha varit försett med en ljuddämpare." Vid en sådan här ljudnivå borde det nästan rent fysiologiskt vara omöjligt att undgå effekter på hörseln. Lisbeth Palme borde ha haft svårt att höra vad andra säger ett bra tag efteråt. Här har dock anförts av polisen (1996-11-21) att det faktiskt kan ha förhållit sig på så sätt. Den frågan har inte utretts.

Vidare har en del av vittnena i närheten hört resp icke hört skotten. Att de som sett själva skottlossningen också anser sig ha hört ljudet är ju helt naturligt. Ljudbilden förbryllar något och är av intresse främst mot bakgrund av om en ljuddämpare varit med i bilden eller det rört sig om underladdad eller skadad ammunition. Detta skulle i så fall förklara det hela.

Om en ljuddämpare använts förändrar det radikalt tolkningen av händelseförloppet i riktning mot kvadrant 2 FGM/P. Det är dock inget som idag tyder på, enligt Palmeutredningen, att ljuddämpare använts. Frågan sönderfaller i dels om revolvrar av detta slag överhuvudtaget brukar/kan använda ljuddämpare, dels vilka spår det skulle kunna sätta på kulan, dels om man kan se en mynningsflamma trots att en ljuddämpare använts. Ett av vittnena uppger sig ha sett en mynningsflamma. Avslutningsvis kan sägas mot de som säger att en ljuddämpare för revolver ändå bara skulle dämpa en del av ljudet pga trummans öppna konstruktion att det är just det som stämmer med ljudbilden enligt denna frågeställning. Den är högre än för en pistol med ljuddämpare men kan förefalla mindre än för en helt odämpad revolver.

Att magnumammunition har en mycket hög ljudbild framgår bl a av att den numera är förbjuden vid skjutbanor i landet pga dess störande inverkan. (GMPs)