wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/90

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


jetiska ubåtar kunde ha upplevt en successivt ökande maktlöshet och därav följande agg mot regeringschefen Olof Palme.

Den militära säkerhetstjänsten fick i mitten av 1986 av dåvarande Palmeutredningen i uppdrag att undersöka om det fanns några misstankar mot officerare. Resultatet härav blev att några sådana indikationer inte förelåg (PK mant xx)

Några mer systematiska studier av hur svenska officerares åsikter såg ut vid denna tidpunkt gjordes aldrig enligt samma uppgift (PK m-ant xx). Några sådana noteringar får inte t ex SÄPO hålla om det inte föreligger skälig misstanke om brott.

Vid vårt studium av Palmeutredningens material har vi kommit i kontakt med en uppgift i anslutning till detta spår. Det gäller en uppgift som lämnats av vittnet Lars-Erik Eriksson (L14) som väntade på att hans föräldrar skulle komma ut från föreställningen Ran kl 23.35. När han kommer hem till sin bostad på Stagneliusvägen vid DN kl 00.01 hör han vad han först tror är ljud från en främmande person i hans egen lägenhet. Snart inser han dock att det är från våningen ovanför, en övernattningslägenhet där det bodde en, som Lars-Erik Eriksson tror, svensk marinofficer som annars sällan är där. När Lars-Erik Eriksson blir uppringd 02.15 av en kamrat som berättar att Olof Palme blivit mördad efter ha varit på biografen Grand, inser han att han bör lämna sina intryck av den 'stirrande mannen till polisen direkt. När han går nedför trappan och står vid porten rusar en man förbi honom. Mannen kom från tvättstugan och försvann uppför trappan och in i en lägenhet ovanför. Dessa uppgifter lämnar Eriksson i ett något senare förhör den x mars (L14?). Förklaringen till att någon uppföljning inte skett av just detta tips är, enligt uppgift till oss, att det rört sig om sk sidoinformation enligt Palmegruppens terminologi

Med hänsyn tagen till att just denna motivbild idag är en av de få kvarvarande som kan ha intresse borde en uppföljning av uppslaget ha skett enligt vår uppfattning

Några ytterligare indicier som stöder ett sådant scenario har vi dock inte stött på. Utan ytterligare indicier har vi därför inget underlag för att analysera detta spår vidare. Men vi anser att denna motivbild i sig är ett av de tyngre kvarvarande inrikespolitiska motiv vi kan se.

Polisspåret

Den gemensamma nämnaren för det som ofta kallas "Polisspåret" är att en eller flera poliser har antagits vara inblandade i mordet på Olof Palme. Vad motivet skulle ha varit är ofta oklart men underliggande får man i de flesta fall intrycket av att det skulle ha rört sig om ett allmänt palmehat av mer primitiv och oreflekterande natur. Få saker har ägnats en sådan uppmärksamhet relativt uppslagens kvalitet i vid bemärkelse av såväl Palmeutredningen som Palmekommissionen.