wpu.nu

Sida:Pol-1997-08-05 KKE18012-01 Dykoperation-Klara-sjö-OP357.pdf/5

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Redogörelse beträffande bottenundersökning i Klara sjö.

mellan sökutrustningens tekniker och den dykare som opererar på botten.

Sökrutiner

Följande rutiner har tillämpats: Den tekniska givaren är fäst vid en stång som sticker ner cirka två meter under vattenytan. Stången är fäst till en rullyta, som i sin tur ligger över en H-balk. Denna H-balk sitter fastsatt

längs med pontonens kortsida. En man har som sin uppgift att sakta dra givarstången från H-balkens ena sida till den andra.

Då teknikern får utslag som visar att föremål döljer sig i

bottensedimentet, så varskor han stopp. Därefter: mäts avståndet från Hbalkens högra sida till den punkt där givarstången står och dykaren som ligger i sökområdets närhet aktiveras. Ett lod sänks till botten vid den markering som noterats.

Dykaren har nu bara att med handen följa lodlinan ner till botten. Han får genom telefonförbindelse med dykledaren nu även reda på hur djupt ner i bottensedimentet föremålet döljer sig.

En yta av 40 cm bredd och 5 m längd avsöktes åt gången, därefter förflyttades pontonen till en ny position. Den nya positionen skall dock överlappa det tidigare genomsökta området. Detta för att det inte ska förekomma något oavsökt område mellan förflyttningarna. I sådana sammanhang som förelåg, då högsta noggrannhet är av stor betydelse, är detta tillvägagångssätt mycket tillförlitligt men tidskrävande.

Isförhållandet och operationen

De dagar som avsattes för projektet fann vi från början vara tillräckliga i för-hållande till det isfria område som jag vid operationens början hade kännedom om.

Det som sedan hände under projektets gång. Var att personer från Skanska samt Stockholms Vattenverk som under den aktuella perioden bedrev verksamhet i Klara sjö. Dom kontaktade oss och informerade om

4