wpu.nu

Sida:Pol-1999-03-04 KKE18635-00 Sanering-bottenslam-Klara-sjö.pdf/5

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Trots sugningen i själva sedimentet sker det en viss spridning av material till omgivande vattenmassa. Omfattningen av denna grumling/spridning bedöms ändå inte av sådan omfattning att ytterligare skyddsåtgärder erfordras såsom geotextilskärmar edyl. Eftersom ingreppet är mindre omfattande blir kvalitetssäkringen inte lika komplicerad avseende acceptabel resthalt i sedimentet som vid grävmuddring.

Sugmuddring med dykare

En variant på föregående teknik är att s.a.s. gå ner i skala och arbeta med en mindre sugmudderaggregat styrt av dykare. Liksom med konventionellt sugmudderverk utföres muddringen genom suga upp sedimentet med undertryck, men innan muddring startar har sedimentytan indelats av en dykare i fack, avgränsade med icke bärande spont. Själva sugmunstycket styrs sedan av dykaren direkt vid bottnen, som suger ur fack för fack. Dykaren styr därmed även muddringsdjupet och kan kringgå och suga runt hinder. Metodiken innebär att dykaren har stor kontroll på konsistensskillnader, dvs. dykaren "känner av" när aggregatet når den fastare leröverytan (i detta projekt definierat som "hårdbotten") eller sedimenterat slam. Denna övervakning av muddringen innebär en bättre kontroll av att acceptabla resthalter eller muddringsdjup uppfylls. Dykaren kan under arbetets gång mäta muddringsdjup i varje fack och även direkt ta kontrollprover.

Skador på installationer och historiska lämningar minimeras med denna metod. Arbetssättet innebär mindre krav på bottenrensning och därmed mindre dyktid i förberedelseskedet. Metoden kräver istället. omfattande dyktid i själva utförandeskedet.

Katastrof och nödlägesplan

Fältundersökningen av Klara Sjö och Barnhusviken är omfattande och kunskapen om föroreningar i området är god. Men trots alla undersökningar kan inte allt innehåll i botten av Klara Sjö förutsägas. Oavsett vilken målsättning eller muddringsmetod som väljs, kommer därför en katastrof- och nödlägesplan att utformas för att hantera risken for skador av frätande kemikalier, förgiftning och explosionsrisk av kända och okända ämnen. Planen utformas lämpligen i samarbete med räddningstjänsten i Stockholms Stad.

AVVATTNING AV MUDDERMASSOR

Allmänt

Muddring av bottensediment innebär alltid att vattenhalten i materialet ökar drastiskt. Ur både hanteringssynpunkt och behandlingssynpunkt är det i det flesta fall nödvändigt eller önskvärt att vattenhalten sänks betydligt. Det är endast i undantagsfall som material med hög vattenhalt kan behandlas utan föregående avvattning. Om materialet sänds till exempelvis SAKAB, blir dessutom både transport- och mottagningsavgifterna kraftigt förhöjda i relation till ett avvattnat material. Vattenhalten i sedimenten i Klara sjö har i genomsnitt beräknats till ca 50%. Sugmuddring, som beräknas vara den minst vattenökande metoden, innebär normalt en fyrdubbling av det uppsugna materialet. Detta innebär att en ursprunglig vattenhalt på

Samrådshandling - preliminar bedömning av miljökonsekvenser

- 10988-1364/Prel_MKB.DOC