wpu.nu

Sida:Pol-2006-06-13 Diverse-Ledningsgruppen-14.pdf/14

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Minnesanteckningar från Åklagarmöte i Palmeutredningen.

Tid:

Plats:

Närvarande:

2.

3.

4.

070611, 15.00

Palmeenhetens lokaler

Agneta Blidberg

Kerstin Skarp

Stig Edqvist Per-Olof Palmgren Hans Melander

Mockfjärdsvapnet

Konstateras att SKL inte kunnat säga något om huruvida vapnet använts vid mordet då det vid undersökningen varit svårt angripet av rost.

Melander informerar om att vapnet är kvar på SKL då experter från Korrisionsinstitutet

undersökt rostangreppen. Dessa nskar en redogörelse för metallsammansättningen för att kunna uppskatta hur lång tid vapnet legat i vatten. En sådan kommer Jan Svelin förhoppningsvis kunna ta fram med hjälp av Anders Lexne. Informeras vidare om att de patroner som fanns i vapnet var av märket Winchester cal .357 Magnum Metal Piercing

Edqvist informerar om att belöningen på 100 000 sek gjorts.

hört av sig, men att inga direkta anspråk gällande skall dock höra av sig igen inom en snar framtid.

Beslutas begära isotopundersökning av de kulor som anträffades i vapnet för att kontrollera ev överensstämmelse med dels Mockfjärdskulan, dels Palmekulorna. Beslutas vidare att kontakt skall tas med FBI och BKA för att efterhöra om dessa kan hjälpa till med ytterligare undersökningar.

Konstateras att

inte hört av sig trots att Lennart Gustafsson flera gånger varit

i kontakt med honom och påtalat det lämpliga i att plocka fram vapnet i samband med den vapenamnesti som löpte under våren -07.

Frågan väcks om SSI skall tillfrågas huruvida de skulle kunna närma sig

att om möjligt få honom att berätta var vapnet tagit vägen.

för

Beslutas att kontakt skall tas med SSI för en diskussion i frågan. Vid ett negativt svar från SSI skall ärendet läggas ad acta.

Namnbyte för Palmeenheten

Blidberg och Skarp informeras om att gruppen nu fått en annorlunda roll i den nya

organisationen och att ett namnbyte på gruppen diskuterats, samt att både personal och ledning

är positiva till ett sådant. Detta med anledning av att gruppen nu har flera andra arbetsuppgifter såsom ärenden från OLG (RKP:s Operativa Ledningsgrupp) och DVI-arbete.

Förslag har framförts att Palmeenheten och Grova brott skulle kunna benämnas ex vis Utredningsgrupp 1 och 2 eller A och B.

Blidberg och Skarp har inga invändningar mot ett sådant namnbyte under förutsättning att det på något sätt klargörs att gruppen handlägger Palmeärendet.

Nytt arbetssätt på gruppen

Blidberg och Skarp informeras om att alla de uppslag som ligger ute på handläggare nu kommer att gås igenom. Tanken är att de ärenden som inte anses möjliga att bearbeta eller att det skulle krävas för stora personella och/eller ekonomiska resurser i förhållande till det resultat man kan förvänta sig skall sättas ad acta. Tveksamma fall skall därefter dras för åklagarna.