wpu.nu

Sida:Pol-2006-12-11 Ingenjören FUP Hot Skogö och vapeninnehav.pdf/69

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Det a moraliskt att salta - Bengt Jonasson

ler utan plogning högst cirka 10 cm nysnö. Snötäcket ger då ett obetydligt motstånd mot hjulen. Vid torr nysnö går det lätt att köra även i mycket tjockare skikt. Den fordonstyp som först far problem när snötäcket ökar är de så kallade långtradara med upp till sju eller kanske åtta hjulaxlar men drivning på bara en axel. Rakt fram går bra, menar Sören Andersson. Men når fordonet skall svänga, kommer så gott som alla hjUL att göra nya spår och då blir rullmotstandet så stort att de få drivhjulen slirar. Nästa problem tir vid halt eller snöigt underlag i kombination med branta uppförsbackar, då en för liten del av ekipagets vikt bärs upp av drivhjulen. Ett tredje problem år när man skall bromsa, vilket kan vara nödvändigt vid långa hala nedförslut, då det är svårt att hålla fordonet på en rak linje, att begränsa hastigheten eller att få stopp i tid. Någon del av fordonståget vill güma sladda och då går det inte att bromsa lika effektivt som med en enkel tvåaxlig bil. Vid påtvingat bromsbchov kan sålunda långtradaren ika ned i diket eller ställa sig på tvären och hindra annan trafik. Ledbussar kan ha liknande problem som långtradare men cj lika allvarligt. Jan Ölander menar också att åkeribranschen är så tidspressad med sina "just in time"-leveranser att branschen är tvungen att kräva sommarväglag. Dessutom kommer transporter med utländska långtradare som vi måste duka bordet för. Personligen tycker jag att vi skämt bort åkeribranschen, om vi lovar att möjliggöra samma "tidsfönster" for lastning, transport och lossning på vintern som på sommaren, åtminstone om det kostar 20-40 miljarder per år i förening med att vi skapar olyckor, förstör natur samt orsakar att medmänniskor mår dåligt.

Lastbilstillverkarna menar dock att man kan tillhandahålla långtradare som är lämpliga för svenskt vinterlandskap. Om man följer EU-bestämmelsema får man ha ett axeltryck om max 13.5 ton. Det innebär att på ett ekipage om max 46 ton bestående av lastbil och släp det går att åstadkomma 25% belastning på drivhjulen om dragbilens bakre axel i boggin tillfälligt lyftes. Detta kan dock komma att begränsa hastigheten till 30 km/h under lyftproceduren, vilket känns olyckligt vid ingången till en uppförsbacke. Det vore kanske bättre att tidsbegränsa lyftet när hastigheten överstiger en viss gräns. Vid ekipage över 46 ton upp till 60 ton måste man överskrida tillåtet EU-axeltryck eller ha drivning på båda bakre axlarna för att nå 25% av vikten på drivande axlar. Därutöver kan lastbilstillverkarna tillhandahålla hjälpmedel som sandningsaggregat framför drivhjulen eller drivning på dragbilens bakre axel.

När man talar med en riktig yrkeschaufför, som Göran Wellander, vilken kör bränsle for OKQ8. får jag klart för mig att det inte skulle vara något stort problem att köra på osaltade vägar. Wellander menar att det mest är en fråga om att vilja planera dels sin kömning och dels i vilken ordning man lastar och lossar. Den långtradare Wellander framförde var utrustad med sandningsaggregat

Förslag till åtgärder för framkomlighet vid saltförbud Pa kori siki, de närmaste 1-3 áren, kan logistik- och transportföretagen vintertid planera för och tillåta större tidsmarginaler. Man kan också hålla lite större buffertlager, en form av beredskap för leveransförseningar således. På de besvärligaste orterna kanske man får nöja sig med leveranser utan släp, speciellt om det inte är så långa avstånd. Vissa transporter kanske kan gå med fartyg, tåg eller flyg. På kort till halvlang sikt, cirka 4-8 år, bör 1 ex Vägverket kunna pröva tält, se figur, vilka utformas som en tunnlar, över de värsta backarna, som den sydväst om Jönköping mot Borás. Möjligen bör dubbla skikt med isolering emellan användas.

håste utrymningsvägar längs sidora arrangeras. Tälten bör fortsätta ett par hundra meter efter backens slut. Vägen plogas och borstas extra väl den närmaste kilometern.

Bengt Jonasson. Askfatsvagen J. 130 S4 Haninge. 0706-605447. bjonasson utelin com

Sid 3(9)