wpu.nu

Sida:Pol-2006-12-11 Ingenjören FUP Hot Skogö och vapeninnehav.pdf/74

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Det ar omoraliskt att salta - Bengt Jonasson

Enligt åklagaren är det inte brottsligt att orsaka en trafikolycka annat än om det finns ett uppsåt. När man saltar på vägarna utför man en aktiv handling med uppsåt att påverka väglaget och trafikmiljön. När en dödsolycka inträffar på grund av saltningen, kan det på sätt och vis ses som "vållande till annans död". Om avsikten med saltningen är att göra gott och den som ansvarar för eller utför saltningen är i god tro, kan saltningen ej betraktas som brottslig. Men om det görs känt att saltningen cj behövs och att den orsakar skador och olyckor, torde det bli nödvändigt att klassa saltningen som brottslig.

Ekonomi Från Vägverket hävdar man att saltning är den lågprismetod man valt för att klara uppdraget och menar således att det är ett sätt att klara eller att hålla nere budgeten. Det kan dock finnas anledning att ifrågasätta om uppdraget är rätt formulerat, menar Jarl Hammarqvist, eller som han uttryckte det: "Har vi tydliggjort vad medborgarna verkligen vill?" Med hänsyn till att ingen vill ha vägsalı måste den ekonomiska fördelen med vägsalt. för att vara motiverad, vara väsentlig för Sveriges ekonomi som helhet. Det räcker således inte med en ringa ekonomisk vinst med saltningsalternativet eller att Vägverket anser att det är det bästa sätiet att klara budgeten. Dessutom är det rimligt att bevisbördan bör vara "tyngre", eller mera väsentlig, för den som framhåller saltningen som alternativ och "lättare", eller mindre väsentlig för den som vill slippa saltet. Detta motiveras av att salıningen är en aktiv handling som medför onaturliga förutsättningar och negativa konsekvenser. Samtidigt kan ingen lastas för att låta bli att salta, eftersom man då får naturliga förutsättningar utan påtvingade negativa konsekvenser. Eftersom det är svårt att identifiera alla negativa konsekvenser och att åsätta dessa ett värde, bör rimligen de negativa konsekvenserna av salıningen övervärderas (konservativt betraktelsesätt) vid en ekonomisk jämförelse. 20-40 miljarder per år (eller 5.000-10.000 SEK per fordon) är en rimlig kostnad. Av detta är dock endast en del fordonskostnad. På Korrosionsinstitutet är man dessutom mycket orolig för skador som ännu inte kommit i dager. Så länge det inte finns bevis för en väsentlig ekonomisk fördel för Sverige som helhet, där alla kostnader och konsekvenser av saltningen räknats med, torde det vara oetiskt att salta.

Jag avslutar med den modifierade trafiksäkerhetsdevisen: "Vägtrafikant skall till forebyggande av olycka, på saltfria vägar, iaktaga den forsiktighet och varsamhet som betingas av omständigheterna. På saltade vägar går ju inte omständigheterna att bedöma. Där är det mer slumpen som får avgöra hur det går. Tack till alla er som ställt upp på intervju eller som på annat sätt bidragit med information. Jag har dock inte kunna ta med all information jag fått.

Tabell över de viktigaste kontakterna och informationsgivara följer nedan.

Bengt Jonasson, Ask fatsvagen ), 130 34 llaninge. 0706-605447. bjonasson atclia.com

Sid 8(9)