wpu.nu

Sida:Pol-2014-11-07 D21616-00 LGWP-förmedlar-tips-läkare-Sabbatsberg-Kjell-Olof-Feldt.pdf/3

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Kjell-Olof Feldt. Vem lita på om inte sina egna?

Dagens Nyheter 1995-08-17 Sida: 2 Författare: KJELL-OLOF FELDT

En obehaglig känsla att hela sanningen inte kommit fram +++

"VI MÅSTE ju kunna lita på våra poliser och åklagare". Med dessa ord, kan man nog säga, sammanfattade ordföranden Ragnar Edenman år 1987 den parlamentariska kommissionens uppfattning om hur spaningen efter Olof Palmes mördare skötts. Hittills har jag utgått från samma axiom. Det faller sig naturligt inte minst av det skälet att jag själv större delen av mitt liv varit en del av statsapparaten. Vem skulle man lita på om inte sina egna? Med "lita på" menar jag inte att myndigheters misstag, slarv, okänslighet ellert om övergrepp mot medmänniskor är uteslutna. Dylikt har jag haft åtskilliga tillfällen att iaktta. Inte heller utgår jag från att myndighetspersoner anklagade för sådana gärningar självklart skall erkänna, erbjuda rättelse etc. Också de kan förneka det uppenbara, slingra sig, ljuga eller skylla på andra. Men det jag litar på är att statens myndigheter skall vara trogna mot staten själv, mot det demokratiska system och den rättsordning som ger dem just myndighet och makt. Därför måste det uteslutas att den svenska ämbetsmannakåren, ens till någon del, kan ingå i en konspiration riktad mot landets politiska ledning och statens högsta myndighet, dvs regeringen.

Ändå krävs det en extra dos av denna övertygelse för att kunna tolka alla besynnerligheter och skandaler i polisens hantering av mordet på Olof Palme enbart som resultatet av missgrepp, inkompetens och den psykos som uppståndelsen kring denna händelse otvivelaktigt åstadkom. Dock underlättades det av att anhängarna av den konspiratoriska tolkningen, det sk polisspåret, mest levererade fantasifulla historier, utan något sammanhängande sakligt underlag.

DENNA SOMMAR HAR jag läst ett nytt bidrag till teorin om att mordet var en konspiration med sina rötter i det svenska polisväsendet, boken "Inuti labyrinten" av bröderna Kari och Pertti Poutiainen. Och det bygger på analyser och faktasammanställningar av annorlunda halt än de jag sett tidigare. Det som fött och gött misstron mot polisens roll i detta drama är framför allt två omständigheter. Den ena är det oförsvarliga sjabbel minuterna och timmarna efter mordet som ledde till att någon effektiv spaning efter gärningsmän inte utfördes och att brottsplatsutredningen fick allvarliga brister. Den andra är naturligtvis det faktum att "Sveriges största brottsutredning" slog slint i