wpu.nu

Sida:Pol-2015-03-09 D21659-00 Donald-Forsberg.pdf/4

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Polisen

Efternamn

Forsberg

Arkivexemplar

FÖRHÖR fortsättningsblad

Samtliga förnamn

Donald William Gustav

Diarenummer

D 21659

Bilaga

Tilltalsnamn Donald

som FRO var involverad i vid den tiden varit kvalificerad hemlig som enbart ett fåtal personer kände till. Det hade varit självklart eller naturligt för Forsberg att dessa personer inte skulle framträda och riskera att avslöja den hemliga verksamhet som man bedrev.

Forsberg lovade att undersöka om det finns några personer kvar från den tiden som lever och som varit involverad i den aktuella verksamheten, och som möjligen nu så lång tid efteråt kanske skulle tänkas sig att framträda och berätta om det förekommit någon övning i centrala Stockholm den 28 februari 1986.

Han uppger också att han själv hade befunnit sig i Stockholm den kväll Olof Palme mördades Han hade vid ca 18.00-tiden den 28 februari 1986 gått genom Kungsträdgården och då sett två personer som han hejade på när han gått förbi. Han kommer nu vid förhöret inte ihåg deras namn, men han kände igen dem som två personer som tillhörde FRO. Men om dessa två personer ingått i någon övning känner Forsberg inte till. Han såg i vilket fall inte om personerna bar på några Walkie Talkie apparater.

Ett datum hade blivit bestämt men av någon anledning backade berott på att i sista stund sagt ifrån.

Forsberg hade varit på väg tillsammans med några goda vänner till restaurang Capri på Östermalm när han såg de två männen. Efter restaurangbesöket så hade han gått till Operakällaren och när han passerat Kungsträdgården hade han sett flera personer med som det såg ut hemmagjorda pamfletter eller löpsedlar där det stod att "Palme är död" och de hade stått och tjoat och skrikit. Han hade trott att det varit en filminspelning. När han kommit fram till Operakällaren hade folk varit som galna och stått på borden och dansat och sjungit att "Palme är död".

Forsberg som tyckte att det varit obehagligt att se och hade dragit sig undan och ringt ett telefonsamtal till en kontakt som han hade på Säkerhetspolisen i Stockholm. Han hade frågat om det varit sant och då fått bekräftat att det tyvärr varit sant. Han hade då frågat om det rört sig om ett politiskt mord eller om det rört sig om "gatuvåld". Kontakten hade sagt att det inte varit ett politiskt mord utan handlat om gatuvåld, och som Forsberg uppfattade det så det varit Säkerhetspolisens uppfattning direkt efter mordet.

Anledningen till att Forsberg frågat var att om det varit ett politiskt mord med främmande makt inblandat, så hade han om så varit fallet blivit anspråkstagen i militära sammanhang, eftersom han hade vissa uppgifter som ålegat honom vid en sådan krissituation.

Forsberg berättade också att han av Lennart Hård, journalist på tidningen Aftonbladet, fått reda på att Christer Pettersson velat träffa någon ur familjen Palme. Eftersom Forsberg var bekant med så lovade han att

prata med honom om det varit möjligt att ett sådant möte kunde komma till stånd. Pettersson som hade sagt sig velat träffa som han känt igen och hört och sett på TV och som han verkade att gilla. Han skulle hålla sig nykter och drogfri och kriminalkommissarie Åke Röst vid Rikskriminalpolisen var vidtalat och hade lovat att ställa upp som livakt till Mårten Palme vid mötet om det skulle vara så att Pettersson skulle spåra ur och bli aggressiv och angripa

ur och Forsberg tror att det kan ha

Ett andra datum för mötet hade bestämts och datum hade varit spikat, men en vecka före mötet skulle ägt rum så hade utrikesministern Anna Lind blivit mördat i Stockholm och mötet mellan och Christer Pettersson hade blivit inställt på nytt.

Ett tredje datum hade bestämts för mötet mellan

och Christer Pettersson. Pettersson hade blivit religiös och gått med i Jehovas Vittnen. Han hade dessutom blivit sjuk och han hade sagt att han ville få till stånd mötet innan han dog. Han hade dock hunnit avlida innan mötet mellan honom och Mårten Palme ägt rum.

Inför årsdagen 2015 av mordet på Olof Palme hade Tommy Schönstedt, journalist på tidningen Expressen, ringt till Forsberg och frågat honom om han hade något om Palmemordet som kunde vara aktuellt och skriva om. Forsberg