wpu.nu

Sida:Pol-2018-10-22-E22316-00 Tidigare-anställd-Skandia.pdf/11

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


KamratforeningenKamratföreningen jubilerar. Kamratföreningen 60 år, 1990. l'alet vid Kamratföreningens 60-årsjubileum på Berns 1990. Jag måste ta er tid i anspråk en liten stund då jag vill säga några ord om och till en kür gammal vän. en vän som vi i dag firar 60-år tillsammans med. Jubilaren Kamratföreningen Stockholm Mellansverige. Jag har fau order ay "chefen" Lisbeth Zetterberg att inte inlåta mig i några nostalgiska tillbakablickar men jag kan tyvärr inte avhålla mig från att titta litet bakåt. Vi firar i dag Kamraföreningens 60 ar i idrottens och kulturens tjänst. Jag vill börja med att tacka Janne Malmqvist för den hjälp som jag fått när jag har gått igenom den dokumentation som finns om den verhsamhet som bedrivs och har bedrivils, inom Kamratföreningens ram. från bildandet 1930 och fram till i dag. Historiska arkivet är en guldgruva att ösa ur även om det är förknippat med en viss möda och mycket bläddrande. Vad har jag dä hittat. För det första är dom första 60 åren inte helt självklara efter min genomgång. Det beror på hur man räknar. Klart är dock att Skandias Idrotts- och Fäktklubb bildades den 27 januari 1930. Innan dess hade det funnits idrottsaktiviteter men inte organiserade inom förening. Jag försöker undvika att rabbla upp en massa namu för er men vill ända redovisa vilka som satt i den första styrelsen som bildades. Dessa var Uno Broms. Gunnar Ljungqvist. Erik Carlstedi. Erik Blomberg och Erica Carlbinder. 1933 upplogs shytte på programmet och klubbens namn ändrades till Försäkringsbolaget Skandias Idrotts- och Skytteklubb. 1938 så knyts Skandia-Freja och Nordstjernan-Norden samman och de två idrottsföreningarna slås samman och får namnet Skandiakoncernens Idrotts- och Skytteförening. Vid den tiden hade man 12 sektioner på programmet. Då finns även Kultursektioner med på programmet såsom Bridge. Sängkör och Orkester samt en sektion för "Utflykter och samkväm".

Vid denna tidpunkt. i slutet av trettio-talet och i början av fyrtiotalet. är årets begivenhet den så kallade mängkampen, en kombination av idrottsliga och hontorstekniska lärdigheter. Här vill jag citera direkt från skrillen och smått varna för innehållet, vilket lyder som följer:" vars bestämmelser lit formats så att såväl yngste springpojke som äldste direktör även som alla damer hava en chans att göra sig gällande". Vid 1944 års tävling var deltagarantalet 240 stycken.

Jag har inte lyckats få fram något exakt datum dā Kultursektioner började synas inom ramen för verksamheten men någon gang under aren 1936-1938 är en mycket bra gissning

Detta var en del om Skandias Idrottsförenings första ar