wpu.nu

Sida:Pol-2020-05-29 K23037-86 Kulorna-SKL-NFC-komplettering.pdf/13

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Elektroniskt Polismyndigheten

underskriven av Nationellt Forensiskt CentrUL atrik Hertzman

2020-06-08 10:27

Den information som SKL då erhöll avseende märkena Escodin och Ruby är andrahandsuppgifter som aldrig har kunnat verifieras, exempelvis genom att ett vapen av aktuellt märke och kaliber inkom för undersökning.

Då jag började min anställning som vapenundersökare vid SKL 1995 ingick märkena Escodin och Ruby inte i de vapentyper som särskilt skulle provskjutas med Palmekulor. Orsaken till detta är såvitt jag förstår just att det inte funnits någon verifierbar information om att Escodin och Ruby verkligen har tillverkats i kaliber .357 Magnum, däremot i kaliber.38 Special. Bristen på verifiering är även anledningen till att vi från NFC:s sida inte såg dessa märken som aktuella vid mötet som hänvisas till. Det förekommer YouTube-klipp och andra uppgifter på Internet som tyder på att det åtminstone kan finnas Rubyrevolvrar i .357 Magnum men hur hög trovärdigheten är i dessa är oklart.

Fråga 2 Sedan 1994 har SKL/NFC endast haft en undersökning rörande Manurhin MR73 och det rörde sig inte om ett vapen för provskjutning. Totalt har fyra COONAN-pistoler undersökts vid SKL/NFC under samma period. Antagandet att de inte är vanliga är därmed helt korrekt. Hur det förhåller sig för perioden före 1994 (året då SKL:s datoriserade vapenärendesystem infördes) är okänt. Att ta fram denna information skulle i praktiken kräva manuell genomgång av samtliga vapenundersökningsärenden under perioden 1986 till 1994. På grund av den avsevärda arbetsinsats som detta skulle innebära har detta inte utförts.

Eventuella följdeffekter Att man inte provskjutit revolvrar av märkena Escodin resp. Ruby (eller vapen av senare tillkommande märken/modeller innan dessa var kända) med ammunition av typen Winchester Metal Piercing innebär att man i de fallen inte har optimerat förutsättningarna för en framgångsrik jämförelse med kulorna från Sveavägen.

Utifrån den begränsade spårmängden som förekommer på dem bedöms dock kulorna från Sveavägen sakna potential för att kunna bindas till/identifiera det vapen eller den pipa de utskjutits ur. Omständigheten att vapen av aktuella märken inte provskjutis med ammunition av typen Winchester Metal Piercing saknar därmed praktisk inverkan på möjligheterna att finna det vapen som dödade Olof Palme.

Handläggning Denna komplettering har sammanställts av förste forensikern Patrik Hertzman med stöd av f.d. forensiska generalisten Stefan Petterson (pensionerad).

Patrik Hertzman Förste forensiker