wpu.nu

Sida:Pol-YYYY-MM-DD B1952-89 HRdomenChristerPetterssonPalmemordet.pdf/11

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


eftersom Åsell iakttagit denne i Märsta den kväll då Olof Palme mördats. Åsell brydde sig dock inte om att upplysa polisen om sina iakttagelser. Han ville inte bli inblandad i saken.

Sakari Pitkänen och Lars-Gunnar Engman har även i hovrätten lämnat de uppgifter som antecknats i tingsrättens dom.

Bengt Wilhelmsson har vidhållit att han är helt säker på, att han anlänt till stationen i Märsta den 28 februari 1986 kl 21.25-21.30, att han när han gick igenom spärrarna såg Åsell, som troligen satt på en soffa, samt att Christer Pettersson inte fanns på stationen.

Av Wilhelmssons fickalmanacka för 1986, som ingivits till hovrätten, framgår att tiden 20.55 finns antecknad i utrymmet för den 28 februari. Siffran O förefaller dock ha blivit föremål för ändring. Uppmärksammad härpå har Wilhelmsson förklarat att han - oavsett om någon ändring skett i anteckningen i fickalmanackan är säker på att han åkte från Ulriksdals station 20.55 och följaktligen anlände till Märsta 21.25-21.30. Han gjorde sannolikt sina tidsnoteringar i fickalmanackan mitt i veckan, och då både för förfluten och kommande tid, sedan besked givits om vilka bussturer han skulle köra. Dessa tider ändrades sedan aldrig. I Wilhelmssons huvud fanns flera veckor efter mötet med Åsell kvar tanken "herre-gud lever han än".

Såväl Algot Åsells som Bengt Wilhelmssons uppgifter har tillförts utredningen mer än tre år efter att de gjort sina iakttagelser. Allmänt sett måste därför deras uppgifter bedömas med stor försiktighet. Åsells tidsangivelser är som tingsrätten framhållit mycket obestämda och dessa grundas på hans uppskattning gjord utifrån pressbyråns stängningstid samt tidpunkten för hans ankomst till bostaden. Han ger intryck av att vilja anpassa sin berättelse så att den skall stämma med andra uppgifter om skeendet. Sålunda har han i hovrätten kompletterat sin berättelse med uppgiften