wpu.nu

Sida:Pol-YYYY-MM-DD B1952-89 HRdomenChristerPetterssonPalmemordet.pdf/20

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


såg men denne var mycket spänd och upprörd. Hon har ägnat sig åt konstnärligt arbete i 20 år. Hon har bl a målat ansiktsporträtt.

Vid bedömningen av detta vittnesmål beaktar hovrätten att iakttagelsen av den stirrande mannen gjorts av en konstnär som enligt egen uppgift är tränad att iaktta ansikten. De teckningar som Birgitta Wennerling gjort utifrån sin minnesbild har företetts i hovrätten. Det bör anmärkas att teckningarna kommit till efter det att Birgitta Wennerling sett den sk fantombilden. Vid bedömningen av resultatet av videokonfrontationen måste beaktas att det gått mer än tre år efter hennes iakttagelse. Denna tidsutdräkt innebär en betydande risk för att minnesbilden kan ha påverkats av andra omständigheter. Iakttagelsen var också mycket kortvarig. Dessa omständigheter gör att tillförlitligheten av hennes minnesbild måste ifrågasättas. Av stor betydelse är också att Birgitta Wennerling vid videokonfrontationen inte ansåg sig kunna peka ut någon av figuranterna som den man hon såg utanför Grands entré utan endast kunde konstatera att nr 8 var mest lik. Av vittnesmålet kan därför inte dras någon säker slutsats om Christer Pettersson uppehållit sig utanför Grand omkring kl 21 den aktuella kvällen. Någon annan bevisning till stöd härför har inte heller förebragts.

När det sedan gäller vad som tilldrog sig utanför biografen Grand efter kl 23 när nioföreställningarna slutade har vittnena Lars-Erik Eriksson, Roger östlund, Pia Engström, Peter Olofsson och Mårten Palme hörts på nytt i hovrätten.

Lars-Erik Eriksson har lämnat samma uppgifter som i tingsrätten. I hovrätten har han tillagt följande: Tre av figuranterna vid konfrontationen den 14 december 1988 hade likheter med den man som han iakttog utanför Grand den aktuella kvällen. Han såg särskilt länge på figurant nr 3 (Christer Pettersson) som han genast