wpu.nu

Sida:Pol-YYYY-MM-DD B1952-89 HRdomenChristerPetterssonPalmemordet.pdf/5

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


februari 1986. Därefter tar hovrätten ställning till de påstådda iakttagelserna av Christer Pettersson i Märsta och Rotebro under kvällen. Hovrätten övergår härefter till att granska den bevisning som åberopats i frågan om Christer Pettersson befunnit sig utanför Grand, vid gatuköket och på brottsplatsen. Åklagarens bevisning i dessa delar utgörs till stor del av sk identifikationsbevisning. Med hänsyn härtill fäster hovrätten i ett särskilt avsnitt uppmärksamheten vid de faror som ett förlitande på enbart sådan bevisning kan innebära för rättssäkerheten. Som en illustration redovisas i bilaga B till domen ett engelskt rättsfall med flera paralleller till förevarande mål. Hovrätten granskar därpå de bevis som lagts fram för att Christer Pettersson skulle ha uppehållit sig utanför biografen Grand under den aktuella kvällen dels omkring kl 21 dels efter kl 23. Härefter bedöms den vittnesberättelse som avgivits av innehavaren av gatuköket på Sveavägens västra sida. Därefter granskas Lisbeth Palmes målsägandeberättelse samt brottsplatsvittnenas iakttagelser. I ett separat avsnitt granskar hovrätten huruvida utredningen ger grund för något antagande om att Christer Pettersson haft motiv att vilja mörda Olof Palme. Därefter behandlar hovrätten vad som framkommit om mordvapnets beskaffenhet, Christer Petterssons förhållande till skjutvapen och möjligheterna för honom att få tillgång till sådana vapen.

Mot bakgrund av hur bevisvärderingen utfallit i de olika avsnitten prövar hovrätten under rubriken Slutöverväganden huruvida det blivit bevisat att gärningsmannen är identisk med Christer Pettersson.

Spelklubben Oxen

Christer Pettersson har vidhållit de uppgifter om sina förehavanden under kvällen den 28 februari 1986 som antecknats i tingsrättens dom. Sammanfattningsvis innebär hans berättelse följande: Han pes te spelklubben Oxen i avsikt att få amfetamin av Sigvard