wpu.nu

Sida:Pol-YYYY-MM-DD OKÄND UPPSLAGSKOD PM 10 6 Polissp ret.pdf/12

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


förehavanden, oavsett vilken yrkesgrupp denne tillhör, inte kan drivas för långt, om endast utseendemässig likhet, eller uttalad antipati mot en politisk åskådning eller mot en viss partiledare åberopas.

I 23 kap. 2 S rättegångsbalken stadgas, att under förundersökningen skall utredas, vem som skäligen kan misstänkas för brottet och enligt 6 S samma kapitel får i sådant syfte förhör hållas med envar, som antas kunna lämna upplysningar av betydelse för utredningen. Kravet är som framgår av ordalydelsen lågt satt, men en klar begränsning finns i uttrycket "av betydelse för utredningen".

Även i sådana ärenden där den åberopade omständigheten varit tunn, såsom enbart viss likhet med en publicerad konstruerad bild, eller grannens uppgift om att en viss polisman vid en fest fällt nedsättande omdömen om Olof Palme eller socialdemokratin, har påfallande många ärenden drivits förhållandevis långt med ingående förhör med såväl uppgiftslämnare, den utpekade och andra personer som kunnat bidra med upplysningar i perifera områden.

I ett fall har vidtagna utredningsåtgärder t.o.m drivits så långt att de föranlett kritik från Justitieombudsmannen (Jo). Fallet rör polismannen Thomas F (M 4504:1) och bakgrunden är i korthet följande. Redan den 6 mars 1986 kontaktade en polisman spaningsledningen och påtalade att en kamrat till honom från tiden på polisskolan var mycket lik den s.k. fantombilden. Den utpekade polismannen och dennes fästmö förhördes samma dag och man konstaterade att Thomas F sedan en månad tillbaka burit mörkt helskägg och att han genom fästmön hade alibi för stora delar av dagen den 28 februari 1986 mordet. Trots att Thomas F