wpu.nu

Sida:Skl-1987-05-13 EBE898-00-B Analys av brev.pdf/2

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


STATENS KRIMINALTEKNISKA LABORATORIUM (SKL)

SAKKUNNIGUTLÅTANDE
Datum: 1987-05-13
Vårt nr.: 2224/87
Sid.: 1 (3)

Ert datum: 1987-04-09
Ert nr.: OP 435

och Siv Konstantinidis.

MATERIALBEDÖMNING

Brev 1: Gör i alla avseenden ett otvunget intryck.

Brev 2: Förefaller vara något förställt bl a beroende på en viss stelhet i skrivsättet och sättet att variera utformningen av en del skrivtecken.

Brev 3: Är något präntat till karaktären. Spår av blyertsskrift finns på flera ställen. Troligen har brevet först skrivits med blyerts som sedan ifyllts med kulpenna.

Brev 4: Är skrivet med minst två olika pennor av fiberspetstyp. Gör alltigenom ett förställt intryck, dock mer i adresskriften och inledningsvis (dvs där grönt bläck förekommer) än i brevets senare del.

Brev 5: Är skrivet med fiberspetspenna (svart bläck). Innehåller inte så påtagliga förställningssymptom men är inte helt otvunget utfört. Anmärkas kao stavningen i "the Norra Bantorvet", dvs som -"torget" stavas på norska och danska, Kulpennskriften på sid 2 har lämnats utanför undersökningen eftersom den förefaller kunna vara tjänsteanteckningar av något slag. Det kan för övrigt påpekas att på den först insända kopian saknades dessa i stort sett helt. Det högst upp skrivna "Hotel Danielsson" kan dock skönjas på kopian.

Brev 6: Är skrivet med fiberspetspenna med blått bläck. Tydliga tecken på stilförställning i form av utsirade bokstäver och siffror. Skissen med fransk text innehåller till synes förskriftsmässigt präntade skrivtecken.

Brev 7: Föreligger endast i form av fotokopia. Är i motsats till övriga brev textat med versaler. Uppvisar typiska förställningsdrag.


Skriftproven från är inte särskilt omfattande vad gäller renodlat textad stil. De är dock sinsemellan ganska enhetliga och bör förete en del drag som är typiska för hans sätt att skriva. Det skulle dock varit av värde om mer, med den omstridda skriften direkt jämförbar skrift, funnits att tillgå.

JÄMFÖRELSE OCH VÄRDERING

En inbördes jämförelse mellan de omstridda breven 1-3 ger vid handen att en hel del gemensamma stildrag förekommer, både av s k allmän karaktär och rent formmässiga.

Överensstämmelserna varierar visserligen en del till sin natur och omfattning vid de olika deljämförelserna men de bör i samtliga fall kunna ges betydelse som tecken på identitet, särskilt som de olikheter som förekommer kan förklaras av stilförställningsförsök (främst i brev 2) och/eller tiden mellan brevens tillkomst.

Vid jämförelser mellan breven 4-7 inbördes har en del motsvarigheter kunnat påvisas. Brev 7 har dock endast i ringa utsträckning kunnat ingå i undersökningen beroende på den bristande jämförbarheten. Även

FL