wpu.nu

Sida:Sou-1989-01-XX SOU1989-1 Hotbild-Palme.pdf/35

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Stockholms tingsrätt gav genom flera beslut och med stöd av rättegångsbalken och lagen (1952:98) med särskilda bestämmel - ser om tvångsmedel i vissa brottmål (den särskilda tvångsmedelslagen) åklagarmyndigheten i Stockholm tillstånd att under olika perioder i tiden före mordet på Olof Palme avlyssna telefonsamtal till och från telefoner nyttjade av dessa personer.

6.2

Plefonavlyssning

Regler om telefonavlyssning finns iken

tvångsmedelslagen spaningslagen.

Bestämmelserna i rättegång(en innebär att avlyssning får äga rum om någon skäligen kan misstänkas för ett brott för vilket minimistraffet är fängelse två år och om det är av synnerlig vikt för utredningen att avlyssning görs. Vad som menas med "syng vikt för utrednéär inte närmare () at i föraria till lagDen särskilda tvångsmedelslagen medger avlyssning vid vissa: mot rikets säkerhet och brott av allmänfarlig natur även om minimistraär lägre än fängelse två år. Som exempel på ett sådant brott kan nämnas sabotage. Tvångsmedelslagen medger även avlyssning vid försök och förberedelse till de brott som omfattas av denna lag. Rättegångsbalkens krav på att någonigen kan misstänkas för brottet och att det skall vara av synnerlig vikt för utredningen gäller även vid avlyssning enligt den särskilda tvångsmedelslagen.

Spaningslagentelefonavlyssning i en speciell situation, nämligen när en utlänning har utvisats ur riket enligt 47 § ut]lagen och utvisningen inte har kunnat verkställas t.ex. därför att denriskerar politisk för