wpu.nu

Skillnad mellan versioner av "Sida:Ann-1999-09-13-JA25000-00 SOU 1999 88 Del 2 GRK Granskningskommissionens betänkande.pdf/162"

Från wpu.nu

(Auto Google Cloud Vision OCR (mopocr2.py))
 
 
(6 mellanliggande versioner av samma användare visas inte)
Sidans statusSidans status
-
Ej korrekturläst
+
Korrekturläst
Sidinnehåll (som ska inkluderas):Sidinnehåll (som ska inkluderas):
Rad 1: Rad 1:
uppgivit att Olof Palme skulle likvideras eller ”att någonting skulle
+
== <small>SOU 1999:88 s. 432 Enskilda uppslag</small> ==
  
hända Olof Palme”. För några av dem hade Ivan också nämnt CIA i
+
uppgivit att [[Olof Palme]] skulle likvideras eller ”att någonting skulle hända [[Olof Palme]]”. För några av dem hade [[Ivan von Birchan]] också nämnt [[CIA]] i sammanhanget.
  
sammanhanget. Flera framhöll att Ivan, samtidigt som han berättat om
+
Flera framhöll att [[Ivan von Birchan]], samtidigt som han berättat om [[Olof Palme]], nämnt att även andra politiska ledare skulle likvideras.
  
Olof Palme, nämnt att även andra politiska ledare skulle likvideras. En
+
En uppgiftslämnare berättade att [[Ivan von Birchan]] tidigare lyckats förutse statskuppen i Sydjemen en dryg vecka innan denna inträffat.
  
uppgiftslämnare berättade att Ivan tidigare lyckats förutse statskuppen i
+
Några berättade att [[Ivan von Birchan]] sedan hösten 1985 varit besatt av [[CIA]] och att han därefter skyllt alla världshändelser på denna organisation.
  
Sydjemen en dryg vecka innan denna inträffat. Några berättade att Ivan
+
Samtliga förhörda beskrev [[Ivan von Birchan]] med ord som mytoman, pajas, intensiv, välinformerad, idérik, fantasifull, spontan och komplexfylld.
  
sedan hösten 1985 varit besatt av CIA och att han därefter skyllt alla
+
I maj 1986 skickade [[säkerhetspolisen]] en förfrågan till jugoslaviska myndigheter om [[Ivan von Birchan]]. Svar erhölls i september samma år.
  
världshändelser på denna organisation. Samtliga förhörda beskrev Ivan
+
Av svaret framgår bl.a. att [[Ivan von Birchan]] inte fullgjort sin militärtjänstgöring varför militärdomstolen efterlyst honom. Om han skulle återvända till Jugoslavien skulle han, enligt myndigheterna, komma att ställas inför rätta. [[Ivan von Birchan]] beskrevs såsom en omogen, labil, lat, skrytsam och äventyrslysten person.
  
med ord som mytoman, pajas, intensiv, välinformerad, idérik, fantasi-
+
I maj 1986 gjordes också försök att med hjälp av FBI identifiera ”[[Charles Morgan]]”, vars efternamn [[Ivan von Birchan]] hade givit en något svävande uppgift om, och kontrollera vilka som var anställda inom ”ITT”, men försöket misslyckades.
  
full, spontan och komplexfylld.
+
1986-10-31 beslöt byråchefen [[Per-Göran Näss]] att ärendet skulle läggas ad acta (”Föranleder f.n. ej vidare åtgärd”).
  
I maj 1986 skickade säkerhetspolisen en förfrågan till jugoslaviska
+
Till beslutet fogades en viss skriftlig redovisning av ärendet med en sammanfattning och bedömning där det konstaterades att utredningen inte kunnat ge svar på om [[Ivan von Birchan]] var inblandad i mordet eller om han hört någonting och sedan fantiserat ihop historien runt omkring eller om allt var fantasier.
  
myndigheter om Ivan. Svar erhölls i september samma år. Av svaret
+
Under 1987 hörde ett par personer av sig till [[PU]] och lämnade tips om [[Ivan von Birchan]]. Båda personerna hade träffat på [[Ivan von Birchan]] under en semesterresa till Bulgarien. Denne hade medfört en större dokumentportfölj innehållande tidningsurklipp och andra handlingar om Olof Palmes liv och om mordet på denne.
  
framgår bl.a. att Ivan inte fullgjort sin militärtjänstgöring varför militär-
+
En av personerna berättade att [[Ivan von Birchan]] utgett sig för att vara journalist vid TT i Stockholm. Uppgiftslämnaren hade under semestervistelsen också träffat på ett ungt par. Dessa hade berättat att [[Ivan von Birchan]] suttit bredvid dem på flygplanet ner till Bulgarien. [[Ivan von Birchan]] hade pratat oavbrutet under hela flygresan, så att det unga paret inte fått tillfälle att förlova sig i luften som de planerat.
  
domstolen efterlyst honom. Om han skulle återvända till Jugoslavien
+
I januari 1988 förhördes uppgiftslämnaren Karl Köhlers sambo. Hon berättade att hon i november 1984 under en tågresa mellan Helsingborg och Stockholm mött en amerikansk man som berättat för henne att han tillhörde en liten grupp av personer från Tyskland, Danmark och Norge. Gruppen planerade att mörda [[Olof Palme]].
  
skulle han, enligt myndigheterna, komma att ställas inför rätta. Ivan be-
+
Mannen, som var
 
 
skrevs såsom en omogen, labil, lat, skrytsam och äventyrslysten person.
 
 
 
I maj 1986 gjordes också försök att med hjälp av FBI identifiera
 
 
 
”Charles”, vars efternamn Ivan hade givit en något svävande uppgift
 
 
 
om, och kontrollera vilka som var anställda inom ”ITT”, men försöket
 
 
 
misslyckades.
 
 
 
Den 31 oktober 1986 beslöt byråchefen Per-Göran Näss att ärendet
 
 
 
skulle läggas ad acta (”Föranleder f.n. ej vidare åtgärd”). Till beslutet
 
 
 
fogades en viss skriftlig redovisning av ärendet med en sammanfattning
 
 
 
och bedömning där det konstaterades att utredningen inte kunnat ge
 
 
 
svar på om Ivan var inblandad i mordet eller om han hört någonting
 
 
 
och sedan fantiserat ihop historien runt omkring eller om allt var
 
 
 
fantasier.
 
 
 
Under 1987 hörde ett par personer av sig till PU och lämnade tips
 
 
 
om Ivan. Båda personerna hade träffat på Ivan under en semesterresa
 
 
 
till Bulgarien. Denne hade medfört en större dokumentportfölj inne-
 
 
 
hållande tidningsurklipp och andra handlingar om Olof Palmes liv och
 
 
 
om mordet på denne. En av personerna berättade att Ivan utgett sig för
 
 
 
att vara journalist vid TT i Stockholm. Uppgiftslämnaren hade under
 
 
 
semestervistelsen också träffat på ett ungt par. Dessa hade berättat att
 
 
 
Ivan suttit bredvid dem på flygplanet ner till Bulgarien. Ivan hade
 
 
 
pratat oavbrutet under hela flygresan, så att det unga paret inte fått till-
 
 
 
fälle att förlova sig i luften som de planerat.
 
 
 
I januari 1988 förhördes uppgiftslämnaren Karl K:s sambo. Hon
 
 
 
berättade att hon i november 1984 under en tågresa mellan Helsingborg
 
 
 
och Stockholm mött en amerikansk man som berättat för henne att han
 
 
 
tillhörde en liten grupp av personer från Tyskland, Danmark och
 
 
 
Norge. Gruppen planerade att mörda Olof Palme. Mannen, som var
 

Nuvarande version från 2 januari 2024 kl. 09.17

Den här sidan har korrekturlästs


SOU 1999:88 s. 432 Enskilda uppslag

uppgivit att Olof Palme skulle likvideras eller ”att någonting skulle hända Olof Palme”. För några av dem hade Ivan von Birchan också nämnt CIA i sammanhanget.

Flera framhöll att Ivan von Birchan, samtidigt som han berättat om Olof Palme, nämnt att även andra politiska ledare skulle likvideras.

En uppgiftslämnare berättade att Ivan von Birchan tidigare lyckats förutse statskuppen i Sydjemen en dryg vecka innan denna inträffat.

Några berättade att Ivan von Birchan sedan hösten 1985 varit besatt av CIA och att han därefter skyllt alla världshändelser på denna organisation.

Samtliga förhörda beskrev Ivan von Birchan med ord som mytoman, pajas, intensiv, välinformerad, idérik, fantasifull, spontan och komplexfylld.

I maj 1986 skickade säkerhetspolisen en förfrågan till jugoslaviska myndigheter om Ivan von Birchan. Svar erhölls i september samma år.

Av svaret framgår bl.a. att Ivan von Birchan inte fullgjort sin militärtjänstgöring varför militärdomstolen efterlyst honom. Om han skulle återvända till Jugoslavien skulle han, enligt myndigheterna, komma att ställas inför rätta. Ivan von Birchan beskrevs såsom en omogen, labil, lat, skrytsam och äventyrslysten person.

I maj 1986 gjordes också försök att med hjälp av FBI identifiera ”Charles Morgan”, vars efternamn Ivan von Birchan hade givit en något svävande uppgift om, och kontrollera vilka som var anställda inom ”ITT”, men försöket misslyckades.

1986-10-31 beslöt byråchefen Per-Göran Näss att ärendet skulle läggas ad acta (”Föranleder f.n. ej vidare åtgärd”).

Till beslutet fogades en viss skriftlig redovisning av ärendet med en sammanfattning och bedömning där det konstaterades att utredningen inte kunnat ge svar på om Ivan von Birchan var inblandad i mordet eller om han hört någonting och sedan fantiserat ihop historien runt omkring eller om allt var fantasier.

Under 1987 hörde ett par personer av sig till PU och lämnade tips om Ivan von Birchan. Båda personerna hade träffat på Ivan von Birchan under en semesterresa till Bulgarien. Denne hade medfört en större dokumentportfölj innehållande tidningsurklipp och andra handlingar om Olof Palmes liv och om mordet på denne.

En av personerna berättade att Ivan von Birchan utgett sig för att vara journalist vid TT i Stockholm. Uppgiftslämnaren hade under semestervistelsen också träffat på ett ungt par. Dessa hade berättat att Ivan von Birchan suttit bredvid dem på flygplanet ner till Bulgarien. Ivan von Birchan hade pratat oavbrutet under hela flygresan, så att det unga paret inte fått tillfälle att förlova sig i luften som de planerat.

I januari 1988 förhördes uppgiftslämnaren Karl Köhlers sambo. Hon berättade att hon i november 1984 under en tågresa mellan Helsingborg och Stockholm mött en amerikansk man som berättat för henne att han tillhörde en liten grupp av personer från Tyskland, Danmark och Norge. Gruppen planerade att mörda Olof Palme.

Mannen, som var