wpu.nu

Sida:Ann-1999-09-13-JA25000-00 SOU 1999 88 Del 2 GRK Granskningskommissionens betänkande.pdf/60

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Slutligen fanns i polisman A:s akt en skrift från senare tid, en promemoria daterad 1996-08-14 , upprättad av Jan S.

Den hänvisade till den just citerade utredningsanteckningen. Jan S hade inför sitt sammanträffande med den tidigare Palmekommissionen tagit reda på vilka polismän som lämnat upplysningarna om A.

Det var Ann L och Lars B.

Enligt promemorian hade Jan S talat med dessa 1996-03-26 .

Om Lars B står:

När han tillfrågades om han hade besökt polisman A på sjukhuset vid något tillfälle under angiven tid, förklarade han jakande, att han hade besökt honom dagen för mordet på statsminister Olof PALME!

Förutom B var ”hela piketgruppen”, dvs. 5-6 poliser, med vid polisman A:s sjukbädd vid tillfället.

Polisman A låg vid tillfället i sin säng och hade ”mycket ont”.

Det kom B mycket väl ihåg från sitt besök hos honom.


Polisman B  Stellan Åkebring 

Polisman B finns bakom några rätt uppmärksammade delar i polisspåret.

De herrmiddagar med påstådd högerextrem prägel som organiserades för poliser under början av åttiotalet arrangerades av polisman B.

Under mordnatten ringde en polisman till VD 1 och uttryckte tillfredsställelse över mordet.

Det var polisman B som ringde.

Polisman B är vidare identisk med det polisbefäl, som flyttades från VD 1 på grund av sin negativa hållning till kvinnliga poliser.

(Dessa förhållanden har behandlats ovan, framför allt i avsnittet om Stockholms polisstyrelses utredning om högerextremism.)

Av utredningsmaterialet hos PU framgår att polisman B är bekant med polisman A, han uppträdde bl.a. som förhörsvittne vid något av förhören med denne.

Beträffande polisman B finns ett uppslag i PU.

Det består av ett anonymt telefontips från oktober 1987, där en person uppgav att polisman B, samma dag som det tillkännagavs att Hans Holmér avgått, hade ”jublat” över detta.

B hade vid tillfället bevistat en ambassad, troligen den australiensiska, där det skulle ha pågått en fest till firande av Hans Holmérs avgång.

I december 1987 beslöt Per-Göran Näss att tipset inte föranledde någon åtgärd, ”då uppgifterna på intet sätt kan ha betydelse för utredningen av Palmemordet”.

– Polisman B förekommer

Ann L känner den kollega vilken i sin tur känner polisman A och även besökte denne på sjukhus {{Tid|1986-02-27, då polisman A opererats för blindtarmsinfektion och enligt uppgiftslämnaren skulle skrivas ut från sjukhuset 1986-02-28 .