wpu.nu

Birgitta Karlström Dorph

Från wpu.nu


Foto

Andra kända namn

BKD
Birgitta Karlström
Birgitta Dorph

Relevans
Birgitta Karlström Dorph, uppvuxen i Karlstad, och var under 80-talet diplomat i Sydafrika under apartheidregimen. Hennes hemliga uppdrag var att skapa kontakter med motståndsrörelsen. Har kallats "Palmes hemliga agent i Sydafrika".
Avsnitt
Har inget eget avsnitt alt. ej angivet
Eget signalement
Ej angivet


Relaterar:

SA; Sydafrika; Sydafrikaspåret; ANC; Apartheid

Allmänt

Intervju SR - P4 Värmland
Publicerat torsdag 1 oktober 2015:

"Birgitta var Palmes hemliga agent i Sydafrika"

– Mina barn och min man visste ingenting. Jag sa att jag var där för att följa motståndet inom Sydafrika och ibland träffa ledare inom motståndsrörelsen. Det är sådant som ingår i vanligt diplomatiskt uppdrag, säger Birgitta Karlström Dorph.

Birgitta Karlströms hemliga uppdrag var att undersöka om det gick att bygga upp ett stöd till apartheidmotståndet inne i landet.

– Det gällde att få kontakt med de som arbetade mot apartheid och se vad vi kunde göra för dem, berättar Birgitta Karlström Dorph.

Svenska regeringen kunde inte stödja motståndet inne i Sydafrika officiellt så pengarna gick via organisationer i Sverige som ville arbeta i Sydafrika till de kontaker som Birgitta Karlström Dorph hade skaffat.

– Jag var inte rädd vill jag inte säga, men jag var väldigt varsam och försiktig. För om sydafrikanska regeringen hade fått kännedom om detta så hade dom naturligtvis ställt till massa problem för oss och kanske utvisat oss.

Någon hjälte känner sig inte Birgitta som, men hon har blivit inbjuden till Nelson Mandelas födelsedagsfest, ANC:s 100 års jubileum och nu senast när president Zuma installerades.

– Det är klart att det är spännande, intressant och ärofullt att de uppskattar det som vi gjorde och det var kul att komma och berätta för halva regeringen om mitt arbete när Mandela fyllde 90 år.
___________

Förekommer i wpu

Media:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wE4P8M/palmes-diplomat-i-sydafrika-kampen-mot-apartheid-blev-hans-dod

IMDb: : Palmes hemliga agent https://www.imdb.com/title/tt8412138/

https://sverigesradio.se/artikel/6268562/ Birgitta var Palmes hemliga agent i Sydafrika

Det finns inget registrerat i wpu på Birgitta Karlström Dorph

Bilder


På brottsplatsen

Källor: