wpu.nu

Sida:Ann-1980-08-01 Leif GW Persson horor hallickar och torskar.pdf/40

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


tutionen på massageinstitut och poseringsateljéer är således åtskilligt onklare att kartlägga än t ex gatuprostitutionen. B1 a är persongruppens sam-mansättning relativt stabil. Vi har således inte det stora in- och utflöde av personer som är ett väsentligt kännetecken hos gatuprostitutionen. Verksamhetens anknytning till fasta lokaler (och det faktum att den annonseras) bidrar också till att underlätta data insamlingen.

Undersökningsmaterialet består av 145 kvinnor. Dessa har identifierats som prostituerade på massageinstitut (poseringsateljeer) under perioden jan 1978 t o m juni 1979. Den absoluta majoriteten av dem har haft sin verksamhet inom Stockholms polisdistrikt. Ett mindre antal har varit verksamma inom andra polisdistrikt i Stockholmsområdet (bl a Solna, Sundbyberg, Huddinge). Av saklogiska skäl har jag tagit med även dessa. Det ter sig således föga rimligt att inte titta på ex ett massageinstitut i Sundbyberg om man nu studerar verksamheten i Stockholm. Jag har försökt täcka det geografiskt intressanta området. Utan hänsyn till eventuella kommungränser.

På grund av felaktiga personnummer finns det ett bortfall på 15 kvinnor (10 procent). Detta är inte av den karaktären eller storleken att det påverkar de redovisningar som gjorts nedan. Sammanställningarna grundar sig således på 130 kvinnor, och på samma slags registerutdrag som använts i avsn III.2 ovan.

Den undersökta gruppen fördelar sig åldersmässigt enligt följande (tabell IV.2a).

Tabell IV.2a

Åldersfördelningen för prostituerade på massageinstitut och poseringsateljéer (procent, n=130) 21-24 25-29 30-34 35-39 40-49 50 5 15 27 17 21 12

18-20

3

totalt 100(n=130)

Som framgår av åldersfördelningen ovan är denna grupp av prostituerade be tydligt äldre än sina "kolleger på qatan". Drygt 3/4 är är 30 år eller äldre, 1/3 är 40 år eller äldre. Genomsnittsåldern ligger vid 35 år. Som framçatt av den tidigare framställningen var genomsnittsåldern för de registrerade gatuprostituerade 23 år.

De olika dokumentära data som använts visar att flertalet av dessa kvinnor

02

har lång erfarenhet inom yrkec, och deras åldersfördelning uttrycker väl detta faktum. För att arbeta inom denna prostitutionsform krävs också helt andra grundinvesteringar än på gatan. Man måste införskaffa en lokal (som man i regel är tvungen att betala"svarta pengar" för), lokalen skall inredas och ibland måste den renoveras, man måste annonsera och etablera en kundkrets. Det tar tid och kostar pengar innan man kan komma igång.

Av materialet är knappt 2/3 antalsskrivna och bosatta inom Stockholms kommun (87 personer). Resten inom Storstockholmsområdet (ett mindre antal saknade mantalsskrivningsort). De svenska kvinnorna dominerar. Närmare 85 procent är svenska medborgare. Av dem med utländsk härkomst dominerar medborgare från öststatsländerna (Polen, Ungern, Jugoslavien).

Hur är det med deras brottsbelastning? Jämför vi med de kända gatuprostituerade så är andelen brottsbelastade kvinnor väsentligt lägre inom denna grupp. Enligt våra kontroller mot person- och belastningsregistret (PBR) finns 26 procent antecknade för brott i PBR. Andelen är dock väsentligt högre för de utländska kvinnorna. Här är ca hälften av dem registernoterade. Den registrerade andelen ligger självfallet väsentligt över andelen för motsvarande kvinnliga normalbefolkning i området.

Också bruttsbilden överensstämmer med den för de kända gatuprostituerade, dock med ett viktigt undantag. Ingen av dem finns nämligen noterad för narkotikabrott. De dominerande brotten är stölder och bedrägerier.

Brottsligheten är således mindre utbredd inom gruppen än vad fallet var med de gatuprostituerade. Den är heller inte lika grov. Dessa faktum kan bl a avläsas på de påföljder som dömts ut mot personerna i gruppen. De domar som finns noterade är dagsböter, skyddstillsyn, villkorlig dom samt (ett mindre antal) fängelse. Tre procent av kvinnorna har dömts till fängelse vid minst ett tillfälle. (fem personer). Den mest brottsbelastade kvinnan i materialet har dömts till fängelse vid tre tillfällen och skyddstillsyn vid två, för bl a misshandel, bedrägeri, häleri, skadegörelse och grova trafikbroti. De vanligaste domarna avser dagsböter resp skyddstillsyn.

Vid en jämförelse med ett äldre material (där dock många av de aktuella kvinnorna också ingår p g a att gruppen ofta består av kvinnor som varit prostituerade under mycket lång tid) framkommer en likartad brottsbild.

63