wpu.nu

Sida:Ann-1980-08-01 Leif GW Persson horor hallickar och torskar.pdf/41

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Ur förundersökningsprotokoll avseende koppleri har vi plockat fram ett hundratal kvinnor som varit verksamma inom samma prostitutionsgren under åren 1968-1977, och där den absoluta majoriteten av dem slutat med denna verksamhet. En granskning visar att 25 procent av kvinnorna fanns registrerade i FER. D v s samma andel som i det aktuella materialet, och med samma slags brottsbild och påföljder. Dessa data stöder således ett antagande att gruppen som sådan har varit väldigt. homogen till sin sammansättning under en lång följd av år. Det tycks vara ungefär "likadana" kvinnor som förekommer i denna bransch under 60- och 70-talet.

Hur är det med deras civilstånd och ekonomi? Uppgifter om detta har vi tagit fram på samma sätt som i avsn om de gatuprostituerade (se s 42).

Enligt dessa skattningar var ca 1/3 av dem gifta. Andelen med barn utgjorde ca 15 procent. Genomgående ensamstående mödrar. Andelarna gifta och med barn är således högre än för gruppen kända gatuprostituerade. Dessa faktum torde i sin tur bero på att gruppernas ålderssammansättning skiljer sig åt. "Benägenheten" att gifta sig och skaffa barn tycks vara ungefär likartad inom de bägge grupperna. D v s; den ligger lägre än för motsvarande normalbefolkning.

Gruppens inkomster framgår av tabell IV.2b nedan (n=130).

Tabell IV.2b Taxerade inkomster under 1978 för prostituerade på massageinstitut och sexklubbar (skattade procentandelar, n=130)

samtliga ogifta gifta

kvinnor

kvinnor

kvinnor

30

31

23

10

20

25

35

12

5

15

10

8

7

100(730) 100(85) 100 (45)

inkomst 1 000 kr

0

1 - 10

11 - 20

21

30

31

40

41

8

22

16

15

8

Närmare 1/3 av kvinnorna är nolltaxerade eller saknar taxerad inkomst. och 2/3 har en inkomst på 20 000 kronor' eller lägre. Gruppen som uppgett mer

64

än 40 000 1 inkomst är mindre än tio procent. Om vi jämför dessa inkomster med de för de kända gatuprostituerade så ligger den här beskrivna gruppen väsentligt högre. Förklaringen torde vara den att många av de kvinnor som prostituerar sig på massageinstituten faktiskt tar upp (mindre) andelar av denna inkomst till beskattning. B1 a för att man skall kunna få sjukersättning och ATP-poäng. Det senare är åtminstone den förklaring som jag fått vid samtal med vissa av dem.

Sambandet mellan deras uppgivna inkomster och deras reella inkomster torde dock ej vara påfallande högt. Inslaget av skattebrottslighet bland de som arbetar inom massagenäringen kan på goda grunder artas ligga nära hundra procent. De summor det rör sig om behöver däremot ej nödvändigtvis vara särskilt stora. Mycket p ga av skriverierna i den s k sexpressen så föreligger det överdrivna föreställningar om branschens lönsamhet. Att ha ett massageinstitut är alls icke - i vart fall inte genomsnittligt den lysande affär som många kanske tror. Men det kan vara det. En mindre andel av de kvinnor som ingår i det redovisade materialet har haft mycket stora inkomster av sin verksamhet. Tyvärr tycks det också vara på det viset att skattefusket snarast är omvänt proportionellt mot ens inkomster. Genom våra observationer på fältet har vi kunnat göra vissa skattningar av hur mycket olika kvinnor tjänar, och dessa iakttagelser visar bl a att de som tjänar mest finns bland de som taxerar minst. Jag har diskuterat de ekonomiska frågorna mer utförligt nedan (se avsn VII, IX o X).

Sammanfattningsvis: De prostituerade som arbetar på massageinstitut och poseringsateljéer utgörs genomsnittligt av en grupp kvinnor i den yngre medelåldern och med lång erfarenhet av prostitution. Gruppen har hög brottsbelastning jämfört med motsvarande andel av den kvinnliga normalbefolkningen. Samtidigt är den dock lägre än för de kända gatuprostituerade. Andelen narkotikamissbrukare inom gruppen torde vara mycket liten. Det finns således inga registeruppgifter som visar på sådant missbruk. Andelarna gifta och"med barn" är lägre än för normalbefolkningen. Diskrepansen mellan uppgivna och reella inkomster är avsevärd.

IV.3

Prostitutionen på massageinstitut och poseringsateljéer; utvecklingen under 70-talet, den aktuella situationen

Genom att prostitutionen på massageinstitut och poseringsateljéer är en verksamhet som annonseras, och genom att dessa annonsmaterial är relativt

65