wpu.nu

Sida:Ann-1980-08-01 Leif GW Persson horor hallickar och torskar.pdf/53

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


IX

IX. 1

Prostitution och brottslighet

Allmänt

Personer som är kritiskt inställda till prostitutionen brukar ofta hämta argument från dess (påstådda) nära samband med olika typer av kriminalitet. I detta avsnitt har jag tagit upp den frågan. Inledningsvis har jag redovisat olika kriminalstatistiska uppgifter om koppleribrotten m m. Jag har valt att ge dessa uppgifter dels för landet som helhet, dels för de tre större städerna. Detta för att man skall ha något underlag att jämföra situationen i Stockholm med (och dessutom är det förenat med ett mycket ringa merarbete). Jag har också lagt in de statistiska data i en särskild tabellbilaga (bil 4).

På grundval av olika dokumentära data (ur förundersukningsprotokoll och likn) har jag också försökt ge en mer ingående beskrivning av de personer som förekommit som kopplare i Stockholm, och i det sammanhanget även belyst deras övriga kriminalitet. D vs den brottslighet som inte är direkt relaterad till prostitutionen.

IX.2

De prostituerades och kundernas kriminalitet har jag däremot inte gått in på. Här får man nöja sig med den tidigare framställningen.

Statistiska uppgifter om koppleribroctet m m under perioden 1965 til 1979

Jag har nedan redovisat statistiska data om brotten koppleri/främjande av otukt, samt förförelse av ungdom (Brb 6:7, 1:a o 2:a st, resp 6:8). Eftersom man i statistiken inte skiljer på koppleri och framjande av otukt har inte heller jag kunnat göra det i min redovisning. Den period som behandlas är 1965 till 1979, d vs den tid då "den sexuella liberalismen" slog igenom, nådde sin höjdpunkt och slutligen började ifrågasättas. Som jag påpekat tidigare är detta en period som är symmerligen intressant när man diskuterar prostitutionen (se avsn VII).

Men först några kommentarer til de statistiska uppgifterna.

När man hämtar information ur kriminalstatistiken om brott som ligger lågt på straffskalan finns det risk för att redovisningen kan bli missvisande

88

eller tom ofullständig. Och detta av flera skäl. Jag skall nämna de viktigaste.

(a) Tabeller som redovisats vissa år försvinner. Som ex kan nämnas uppgifter om antalet åtalade per år, som finns med i sammanställningarna för 1965/66, men inte senare. Dessa uppgifter kan heller inte tas fram på annat sätt.

(b) Data om de sedlighetsbrott som behandlas här har under många år redovisats i klump med andra sedlighetsbrott, och kan alltså inte särskiljas.

(c) Antal dömda personer redovisas efter huvudbrott och huvudpåföljd, vilket betyder att när (koppleri)brottet dömts tillsammans med grövre brott så finns det inte med i statistiken. Det egentliga antalet dömda personer har jag lyckats få fram (genom kompletterande undersökningar), men endast som totalsiffror för perioden 1972-1979. Däremot kan jag inte säga något om förhållandena före 1972. Inte heller något om de dömdas påföljdsfördelning resp åldersfördelning.

Vad visar egentligen statistiken över koppleribrott? Hur skall siffrorna tolkas? En viktig punkt är att koppleribrottet på senare år i allt högre utsträckning fått karaktären av ett paningsbrott. Med spaningsbrott förstås brott som polisen (och andra myndigheter) själva uppdagar som ett led i sin brottsbekämpande verksamhet. Detta till skillnad från s k.anmälningsbrott, där är det offret som själv anmäler det inträffade. Den anmälda koppleribrottsligheten bör alltså främst, i vart fall under senare år, ses som ett uttryck för det intresse som man från myndigheternas sida ägnat åt brotten. Inte som något mått på den verkliga brottsligheten eller dess förändringar över tiden. Sannolikt är det bara en mycket liten del av alla koppleribrott som kommer till polisens kännedom. Polisens intresse för koppleribrotten har helt säkert ökat under senare år (åtminstone i de större städerna). Detta är viktigt att hålla i minnet. Inslaget av anmälda koppleribrott (där den prostituerade anmält sin kopplare) har sannolikt också minskat relativt sett som en följd av att andelen spaningsbrott ökat. Det bör man också tänka på när man försöker analysera koppleriets utseende under olika år.

I det följande har jag redovisat anmälda brott, totalt för hela landet samt för Stockholms, Göteborgs och Malmö polisdistrikt. Vidare uppklarade brott för samma områden. Slutligen dömda brott samt påföljds- och ålders89