wpu.nu

Sida:Pol-1986-03-27-13.55-N3178 Tips-Staffan Roy-Juri Lina.PDF/3

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


forts. förhör Lina.

I samband med att Latif återkom till bostaden fick han veta av Natalia att polisen besökt henne och att hon lämnat div uppgifter. Latit hade härvid blivit mycket upprörd och hotat henne till livet, om hon nu hade lämnat för mycket uppgifter.

Enligt Linas källor bor Latif inte kvar hos batalia och det är okänt var han bor dock tror mangx att han fortfarande uppehåller sig i Sthlm.

Sammanfattningsvis menar Lina följande:

Den s k sovjetiska maffian, som består av proffesionella brottslingar från Sovjet, o-europa och vissa kurdiska områden och som i stockholmstrakten omfattar cirka 3- 400 personer, är i grund och botten styrd av den sovjetiska ambassaden och kanske även andra Östeuropeiska ambassader. Personerna i maffian är "flyktingar" som erhållit utresetillstånd från fosterlandet. De har ofta redan i hemlandet er tappats med brott och därigenom har man från hemlandet en viss gisslan/hallhake på personerna, som således före sin "utresa" förpliktat sig att under den kommande sverigevistelsen tillhandaga med uppgifter eller andra uppdrag. Chef för maffian i stockholmstrakten är enligt Lina sovjetiske medborgaren Alexander (. Han är flykting och har svenskt främlingspass.

En kontaktyta mellan maffian och sovjetiska myndigheter är |vid (1 Schl.n. Här träffas alla sovjetintresserade personer, svenskas, chilenare, kurder m fl. Ofta syns där också sovjetiskt ambassadfolk.

Enligt Lina är den sovjetiska statens sätt att arbeta via maffian enbart i syfte att störa och oroa det xäss västerländska samhället. Han arbetar så här i många länder. Man drar sig inte jämn för någonting om syftet är det rätta. Lina hänvisar till mordförsöket på Påven 1982. - Som ytterligare exempel anger Lina, att maj månad 1985 begicks två väpnade rån i Helsingfors av Alexander (och Raivo, dåx båda flyktingar i Sverige från Sovjet. Männen hade fått uppdraget (rånuppdraget) från KGB-agenten Toivo

Sovj. ambassaden i Stholm. Männen hade redan före uppdraget vå fått veta att det under 1986 skulle planeras enx flera terroraktioner mot Sverige. I den händelse de blev ertappade (vilket också skedde) skulle de uppge att de handlade i namnet av en i Sverige etablerad estnisk motståndsgrupp.

Pörhöret genonläst och lämnat utan erinran.

avslutat klockan 19.00

Siloo