wpu.nu

Sida:Pol-1987-02-03 Mötesprotokoll-Ledningsgruppen.pdf/3

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Forts 1987-02-03 kl 14.00

15.00

3

Ståhl: Redogör för tankarna bakom gällande lagstiftning rörande ledningen av en förundersökning under spanings- och utred- ningsstadiet. Avslutar redogörelsen med att säga, att han tycker att spaningen skall ligga på Stockholms polisdistrikt.

Holmér: Påpekar att problemet är att det här utspelas inför öppen ridå. Påpekar att det går inte att fatta alla beslut på ett normalt sätt. Upplyser att spaningsledningen konstaterat att det inte längre finns någon skäligen misstänkt för brottet, och därför borde åklagarna frånträda utredningen. Detta vill inte åklagarna. Upplyser att spaningsledningen även förfäktat en delad förundersökning. Dvs låta åklagarna ta den bit som de tycker, att det finns anledning att åklagarna leder förundersökningen i, och att spaningarna i övrigt leds fritt av polisen. Den kompromissen förkastas också av åklagarna. De säger att det inte går att dela på förundersökningsledningen. Påpekar att JK sagt att det varit möjligt att dela på ledningen. Detta gjorde JK iUpplyser att JK har en annan uppfattning i dag i den här frågan. Anser att detta visar att regelsystemet är otydligt när det gäller delat förundersökningsledarskap. Anser att man bör begagna sig av den otydligheten i det här fallet. Anser att polisen bör leda förundersökningen av PKK och att åklagarna får ta den övriga biten. Anser att ingen sakligen kan kritisera en sådan uppläggning.

Diskussion om åklagarnas bedömning av särskilda skäl för att leda förundersökningen. Wranghult: Påpekar att åklagarna anser att det är omöjligt för dem att gå ur ett förundersökningsledarskap som de har. Upplyser att åklagarnas uppfattning delas av bl a RÅ, JK och Justitiedepartementet. Upplyser att Zeime sade i går, att den här frågan är glasklar.

Diskussion om förundersökningsledarskapet, åklagarnas vilja att lösa den uppkomna situationen, samt åklagarnas agerande i det här målet.