wpu.nu

Sida:Pol-1987-03-20 D6866-00 Främlingslegionär.pdf/25

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Prot. 1990/91:115 21 maj

kesverksamma personer kan åta sig uppdrag som nämndemän. All denna princip är att föredra framför en ordning med ett lägre generellt be. lopp -- lika för alla nämndemän - har riksdagen uttalat sig för vid flera tillfällen.

Men nivåerna på ersättningen kan som sagt diskuteras och det får vi nu anledning till i och med den översyn som riksdagen har uttalat sig om.

Anf.93 HÅKAN HANSSON (c):

Herr talman! Jag får tacka justitieministern för svaret på min fråga. Jag tycker också att det är glädjande att vi är överens om att ersättningsnor. merna för nämndemän måste ses över, vilket underströks av det nyligen fattade riksdagsbeslutet. Skälet till att jag ändå vill ta upp den här frågan är att nämndemän gement känner att ersättnings. nivån är ganska blygsam för det viktiga uppdrag de har fått och mot bakgrund av den viktiga roll som lekmannen spelar i vår rättsstat.

Det gäller totalbilden med arvode, traktamente och körersättning. I och med den nya skattereformen har vissa av dessa ersättningar blivit sämre. Jag tror därför att det är mycket viktigt att översy. nen sker skyndsamt. Framöver i höst kommer nya nomineringar till nämndemän att göras, och det är därför viktigt att detta ses över och blir mer attraktivt.

Jag håller med justitieministern om att det inte är bra med enbart ett fast belopp i botten. För att vi skall kunna få en allsidig rekrytering tror jag att såväl det fasta beloppet som ersättningen för in. komstbortfall måste höjas.

Litet bestickande för vissa är också att det tydli. gen finns olika regler för olika instanser. I länsrätten får man t.ex. inläsningsersättning, men inte i hovrätten, och man upplever att man har ungefär lika stor börda när det gäller förberedelser.

ka Duh

91 05- 23 Anf. 94 Utrikesminister STEN ANDERS. SON (s): RIKSKOMITYBLEN

Herr talman! Péfilantconhar-frågde mig hur utrikesdepartementet informerat spaningsledningen i utredningen om mordet på Olof Palme rörande ett tips om en misstänkt person.

En tjänsteman från UD lämnade i maj 1987 på förfrågan besked till spaningsledningen. Den information som lämnades var att ifrågavarande person satt fängslad i ett afrikanskt land från au. gusti 1985 till februari 1987. Vederbörande besök. tes regelbundet under denna tid av personal från generalkonsulatet i Lomé och ambassaden i Abid. jan.

Sakuppgifterna i UDs besked till spaningsledningen bygger på uppgifter i de handlingar i UDs arkiv vilka tillkommit i arbetet med att bistá denne person med rätts- och annat konsulärt bi. stånd.

När journalisten Olle Alsén vände sig till utrikesdepartementet med en begäran att få ta del av handlingarna i detta konsulära ärende uppstod ty. värr ett olyckligt missförstånd mellan tjänstemän inom departementet. Alsén fick ett felaktigt be. sked att det inte fanns några handlingar angående denne person. Alsén har senare fått besked att handlingarna i fråga finns i UDs arkiv. Han har också fått ta del av nämnda handlingar med de be. gränsningar sekretesslagen anger.

Överläggningen var härmed avslutad.

Ajournering

Anf.95 PER GAHRTON (mp):

Herr talman! Jag tackar för svaret. Det här tycks vara en av de sällsynta gånger då riksdagen spelar någon roll. När journalisten Olle Alsén först vände sig till UD fick han nämligen beskedet att man inte kunde hitta några handlingar angående denna person. När det sedan ställs en fråga i riksdagen visar det sig att det finns många sådana handlingar. Det är riktigt som utrikesministern sä. ger, att Olle Alsén sedan har fått tillfälle att granska en del av dessa handlingar som inte är sekretessbelagda.

Men den första frága man ställer sig handlar na. turligtvis om hur det egentligen fungerar på UD. hur missförstånd av detta slag över huvud taget kan uppstå i en så oerhört känslig affär. När en journalist i seriöst syfte begär att få se handlingar uppstår alltså det missförståndet att handlingarna inte existerar. Om journalisten inte hade varit Olle Alsén kanske det hade slutat där och inte bli. vit mera av det. Jag skulle gärna vilja ha en kom. mentar till hur sådant kan inträffa.

När det gäller själva sakfrågan bakom undrar jag, delvis mot bakgrund av detta missförstånd. hur pass säker man på UD kan vara på att de

Kammaren beslöt kl. 16.26 på förslag av andre vice talmannen att ajournera frágestånden till kl. 18.00.

Återupptagna förhandlingar

Förhandlingarna återupptogs kl. 18.00.

14$ Svar på fråga 1990/91:564 om spaningsarbe. tet i utredningen om mordet på Olof Palme

Halen i Nord

137-9 Had