Sida:Pol-1988-03-01-Q9592-00 Göran Bundy Iran Ambassadör.pdf/16

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs


FM: Du har inte haft den personliga kontakten med Carl Johan Åberg exempelvis heller efteråt så att ni kan ha tagit upp det eller så?

B: Nej, det lustiga var att, och jag har fortfarande inte riktigt klart för mig varför, Carl Johan sökte mig men jag hade då flyttat ut till London och det var väl på någon gång på våren, tidigt på våren, det kan ha varit februari mars någon gång 1987,

då hela den här frågan om svenska vapen exploderade i media igen och togs upp där, så minns jag att Carl Johan sökte mig här men jag var inte hemma för min syster tog emot samtalet och hon hade sagt att ja han är hemma då och då och det går bra att återkomma och jag hörde ingenting så jag ringde ambassaden och sa, bad dom för jag ville inte betala samtalet till Stockholm så jag bad dom att ringa till Carl Johans sekreterare på UD och säga det att nu är jag hemma så vill han tala med mig så är jag anträffbar nu men jag hörde aldrig av honom. Och jag vet inte vad Carl Johan ville tala med mig om, det är jag fortfarande helt ovetande om.


FM: Så du har inte, har du haft något samtal just med Carl Johan Åberg efter det att han var här i Teheran på det här besöket?

B: Ja, jag har träffat honom, vi träff... på mina semestrar hemma och på, så tog jag alltid kontakt med honom och pratade med honom om olika frågor men det var ingenting alldeles speciellt om vapen alls vad jag kan påminna mig, åtminstone tog inte han upp det och jag tog inte upp det annat än att jag tog upp den här frågan om Boghammarsbåtarna som jag starkt reagerade emot, det kanske vi skall återkomma till senare.


FM: Ja, det kan vi göra. Är namnet Carl Johan Åberg ett sådant som du skulle kunna rekommendera mig då i den här utredningen att lyssna med?

B: Ja, det tycker jag för att jag var ytterligt förvånad som jag förstod på annat sätt att Carl Johan var mycket ivrig att komma i kontakt med mig och jag vet inte varför han ville komma i kontakt med mig.

Ibland undrar jag om han ville höra med mig och få mig att lägga locket på eller nånting, ja du vet man sitter och spekulerar och funderar tills man blir tokig men i alla fall jag fick aldrig klart för mig vad ville Carl Johan diskutera med mig på telefonen och det var även tal om att han skulle skriva ett brev till mig och ställa vissa frågor och som han då önskade att jag skulle besvara brevledes där för att det var kanske av sådan känslig natur att det inte kunde diskuteras över telefon och det kan jag förstå om det var av den karaktären.