wpu.nu

Sida:Pol-1988-03-01-Q9592-00 Göran Bundy Iran Ambassadör.pdf/30

Från wpu.nu

Den här sidan har korrekturlästs


FM: Så en del av den här nedgången av exporten kan vara att man helt enkelt, ja om man säger, gav igen på det viset, också att de försökte hålla igen på andra importer från Sverige på grund av Sverige inte tog oljan ifrån Iran? Det är helt klart också?

B: Ja, ja. Det kan mycket väl hända, men jag tror att de, för att använda ett engelskt uttryck, "across the board", var tvungna att skära ner sin import överlag, från Västtyskland, från England och från andra traditionella, exportländer, så var de tvungna att skära ner och vända sig till länder som t ex Korea, statskontrollerade länder Kina osv.


FM: Vi har talat och vapen, vi har talat om krut, vi har talat om kanoner men vi har inte talat om de här Robot 70 någonting.

B: Nej


FM: Det har ju från och till kommit uppgifter om att det skall finnas Robot 70 i Iran. Har du vid något tillfälle under dina år i Teheran fått intrycket att uppgifterna stämmer?

B: Nej, det har jag inte och när den frågan vid olika tillfällen har ställts till mig så har jag svarat att jag har svårt att tro, åtminstone under min tid, Robot 70 skulle ha dykt upp, men på... i Iran.

Men jag menar den här typen av vapenleveranser följer de mest besynnerliga vägar och hemliga vägar.

Men skulle det har förekommit, så är, och någon utanför den trängre kretsen, iranska kretsen, skulle ha känt till det, så skulle det väl ha varit de där ackrediterade, de svenska militärattachéerna.

Men jag minns inte någonsin den frågan på mig från någon militärattaché eller hans ambassadör, att, eller någon ambassadör att; har Sverige, vi har hört rykten om, vi har hört talas om, det sägs osv att Sverige skulle ha levererat ut robotsystem så och så.

Kan du bekräfta det?

Jag fick aldrig ens den frågan på mig där nere, vilket.. Jag menar, därmed inte sagt att det inte skulle kunna ha sluppit in någonstans, men..


FM: Men, om det skulle ha funnits där då tror du inte att det hade varit frågan om en direkt import utan då har det gått en reexport?

B: Nej, då har det gått via tredje land. Ja, det måste det ha gått, ja. Ja, då har det gått via Singapore som det har talats om, eller något annat land som har fått ta emot de här.


FM: Men det är rena spekulationer och du har ingenting som tyder på det?

B: Nej