wpu.nu

Sida:Pol-1989-01-20 KI13319-00 PM-Krkom-Göte-Ohlsson.pdf/4

Från wpu.nu

Den här sidan har korrekturlästs


Ohlsson har i detta sammanhang informerats om att det saknas spaningsrapport från 1986-02-28 .

Detta till trots att att personalen själva uppgivit att dom varit ute. Göte Ohlsson uttrycker förvåning över ovannämnda information.

Normalt är Margareta Eklund och övriga som ingår i samma grupp, mycket pålitliga och ordentliga, med att skriva och redovisa vad som gjorts och vad som hänt.

Dom anses som bland dom bästa på roteln.

Ohlsson finner det därför lite märkligt att ingen rapport finns.

Men han nämner också att det kan ha funnits sådan även för 1986-02-28 , men att den kan ha förkommit i samband med handläggningen av mordet på Olof Palme.

För sitt samband har spaningspersonalen en bärbar (mobil) japansk radio av märke. Avitec. Denna bärs normalt i en sele i ärmhålan. Till denna kan en liten sladdlös öronmussla användas.

För att sända på denna radio, måste man antingen ta fram radion eller att man genom en kabel, dragen i ärmen och ned till handen, sänder via en mikrofon.

Radion är grafitgrå till svart och till storleken cirka 20 lång och cirka 5-6 cm bred. Den kan förses med en cirka 10 cm lång antenn eller en något längre. Inga röda detaljer finns på exempelvis antennen.

Räckvidden är relativt kort. Normalt 400-500 meter men kan under mycket gynnsamma förhållanden uppgå till någon kilometer.

Den trafik som förs på radion kan uppfattas av obehöriga med sk scanners. Detta innebära också att personer med lite vana, kan avgöra om sändaren befinner sig  i närheten .

Av bland annat denna anledning förs trafiken i någon form av kod. Men en van lyssnare kan möjligen, avslöja en kod och också lära sig rösterna på dom som talar.

Den utrustning i radio som narkotikaspanarna använde under 1986 ,har ingen direktkontakt med Ledningscentralen. Har man ingen motsvarande utrustning, kan man ej följa trafiken.

Slutligen nämner Ohlsson, att i dom bilar som användes vid spaningsuppdrag, fanns ej någon fast monterad radio. All radiotrafik sköttes genom ovannämnda bärbara apparater.

JK/Rk