wpu.nu

Sida:Pol-1990-04-03 OKÄND UPPSLAGSKOD JO-Anmälan-från-May-Norström-mot-polisstyrelsen-i-Stockholms-polisdistrikt-angående-högerextremism.pdf/12

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


valtningsrättsliga grundsatser får anses följa att också ett förfarande som leder fram till ett beslut av det här aktuella slaget måste uppfylla vissa grundläggande krav till skydd för den enskildes rättssäkerhet. De grundlagsfästa principerna om saklighet och opartiskhet i förvaltningsmyndigheternas verksamhet gäller självfallet också i sådana sammanhang.

Det måste vidare från effektivitetssynpunkt krävas, att en myndighet, när den som här initierar ett tidsödande förfarande hos en annan myndighet, har godtagbara skäl för detta,

Vad gäller frågan om polismäns försättande i disponibilitet och om tillämpligheten av detta institut i det aktuella fallet vill jag instämta i vad RPS anfört i sitt beslut. Som framgår av detta kan det komma i fråga att tillämpa reglerna om försättande i disponibilitet bara om åtgärden är motiverad av hänsyn till ett starkt nationellt säkerhetsintresse. Det har inte ens påståtts att något sådant intresse förelegat i detta fall.

Arbetsgruppen och polisstyrelsen har vid sina överväganden fäst stor vikt vid innehållet i det telefonsamtal som lagts X till last. Det har emellertid inte genom arbetsgruppens utredning klarlagts vad som yttrats vid samtalet. I rapporten, som låg till grund för polisstyrelsens framställning till RPS, har det angivits att vakthavande befälet, Anders Björneberg, funnit samtalet så anmärkningsvärt att han anmält det till vaktdistriktschefen. Denna passus i rapporten, som närmast förefaller att ha grundats på hörsägen, står inte i överensstämmelse med vad Anders Björneberg har uppgivit i sin promemoria som han överlämnat till JO.

Vad sedan gäller de sammankomster som anordnats av X sägs varken i arbetsgruppens rapport eller i polisstyrelsens yttrande något närmare om arten av det material som man lagt till grund för sina slutsatser. Det finns emellertid anledning att tro att rapportens uttalanden om vad som förekommit vid sammankomsterna åtminstone delvis grundats på anonyma uppgifter och andra upplysningar av tvivelaktig kvalitet.

Sammanfattningsvis kan konstateras att handläggningen av ärendet avseende X inte uppfyllt de befogade krav som kunnat ställas på den från rättssäkerhets- och effektivitetssynpunkt. Arbetsgruppens och polisstyrelsens handlande framstår som särskilt anmärkningsvärt med hänsyn till att detta avsett områden som omgärdas med ett särskilt skydd genom regeringsformens regler om yttrandefrihet och mötesfrihet.