wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/122

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


förtidspensionerad"; - "varvid olaga hot eller misshandel kan ha blivit följden av hans oförmåga att hantera frustrationer och kränkningar"; - "vanligen inte leda till kontakter med den psykiatriska vården, i varje fall inte under frivilliga former", - " att ett eventuellt amfetaminmissbruk vid tiden för mordet inte kan ha varit nämnvärt intensivt. Detsamma torde gälla för alkoholmissbruk." Alla exempel utgör som förefaller direkt klippta ur Christer Petterssons personakt.

Vidare gäller rent allmänt att en gärningsmannaprofil inte bör konstrueras utifrån en enstaka händelse med så magert underlag som i detta fall. Det behövs mer specifika särdrag och/eller kunna kopplas till flera händelser av likartat mönster.

Dessa risker kan man inte blunda för vid konstruktionen av gärningsmannaprofilen för detta mord även om man tog dem i fullt medvetande härom. Alternativet - att helt avstå - bedömdes dock med all rätt som sämre enligt vår uppfattning. Det gav en stadga och en referensram vid Palmeutredningens arbete med sökande av tänkbara gärningsmän i kvadrant 3 EGM/OP.

Vad gäller gärningsmannaprofilens urval och tolkning av iakttagelser som enligt denna eliminerar kvadrant 1 EGM/P, kvadrant 2 FGM/P och kvadrant 4 FGM/OP kan dessa diskuteras. Här är man delvis ute på hal is. Man arbetar med alternativ som kan vara de mest sannolika. Efter att gått vidare i händelseflödet genom ett antal av dessa vägval kan det dock i efterhand visa sig att något andrahandsval var det rätta. Samtidigt tycker vi ändå att det är litet för krävande att bedöma gärningsmannaprofilen utifrån korrektheten i dessa så att säga diskriminerande vägval. Gärningsmannaprofilen bör snarare bedömas som ett strukturerat sätt att hålla ihop huvudscenariot EGM/OP i kvadrant 3, dvs med en scenarioteknik.

Det ovansagda gör dock att risken för att gärningsmannaprofilen leder fel inte bör underskattas.

Ett antal vittnesmål rörande efterföljande, flyktbilar och W/T har enligt vår uppfattning avfärdats med litet för lättvindiga argument. Såväl kvadrant 1 som 2 kan därför fortfarande vara aktuella.

På en del rätt avgörande punkter har vi avvikande uppfattning (vår avvikande mening markeras med kursivstil). Några exempel må nämnas här, Gärningsmannaprofilens redovisning av konspirationers olika faser leder lätt, ehuru teoretiskt riktigt genomfört, till intrycket att konspirationer måste engagera mycket folk, minst 3-4 personer och ett knappt dussintal torde vara optimalt enligt gärningsmannaprofilens framställning. En vanlig tid för planering och kartläggning är fyra till sex veckor. Vi tycker att detta getts för stora proportioner och delvis grundar sig på utgångspunkter som inte är för handen i Sverige, främst att Olof Palme så ofta gick utan livvakter och hade överhuvudtaget dåligt personligt skydd. Därför bör man inte dra för stora växlar på planeringsbehoven från attentat i andra länder där förhållandena i dessa avseenden kräver noggrann planering.