wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/194

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


kyla, planering, kontroll och rationalitet i en stressad situation. Det leder närmast tankarna mot en hit man. Men det kan också röra sig om en psykiskt störd person som eventuellt är känslokall.

Sammantaget står mycket i vår analys av denna sekvens därmed i motsats till Palmeutredningens och gärningsmannaprofilens tolkning.

Innan resultatet av överväganden och analys från andra sekvenser vägts ihop med denna sekvens (bilaga 2), så är kvadranterna 2 FGM/P och där särskilt alternativet med en hit man, samt 1 EGM/P mest sannolika. Förloppet i sekvensen ställer nämligen, enligt vår bedömning, så stora krav på gärningsmannen. Anledningen till att inte kvadrant 3 EGM/OP blir så sannolik är den mycket korta exponeringstid som Lisbeth och Olof Palme varit utsatt för på vägen från bostaden till det de lämnar Grand. Det antal personer som de möter och har möjlighet att bli sedda av under denna tid är relativt begränsat. Att det bland dessa människor skulle ha funnits en gärningsman av denna karaktär att mörda Olof Palme och som så raskt (definition enligt kvadrant 3 EGM/OP) kan skrida till verket är uppseendeväckande. Hela analysen i denna sekvens bortser från motivbilder för dådet. Överlagras kravet på ett motiv för dådet minskar ytterligare sannolikheten för kvadrant 3. Det är framförallt att denna kvadrants krav på att det skulle vara ett oplanerat dåd som förvånar.

I den fortsatta analysen behöver därför sannolikheten för att en gärningsman skulle haft möjlighet att "ta upp” Lisbeth och Olof Palme bedömas noggrannt. Vidare hur alternativen EGM/P och FGM/P skulle kunna ha gått till och Palmeutredningens möjligheter med använda metoder att upptäcka detta.