wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/206

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Vissa utskrifter av buggningarna finns hos Palmegruppen - 4 pärmar med totalt 891 sidor. Motsvarande 4 pärmar med 856 sidor insändes av Hans Holmer som skriftlig bevisuppgift 1991-01-28 vid buggningsrättegången.

Under våren 1986 kom allt större intresse att riktas mot PKK som varande inblandade i mordet på Olof Palme. Ett tips om leverans av vapen, särskilt en revolver av fabrikat S&W, från en intagen på Täbyanstalten till PKK, var inledningen till att stora resurser sattes in på PKK-uppslaget. Under hösten 1986 koncentrerades stora utredningsinsatser på att samla in kunskap och uppgifter om PKK som underlag för vad som senare kom att betecknas "operation Alpha”. (Regeringen underrättades om planeringen 1986-08-07. Tillslaget skulle ske vid lämplig tidpunkt efter uppgiftsinsamlandet - vår kom.)

Faktamaterialet samlades i pärmserier 1-17. I en särskild databas (bas 8) finns en systematisering av materialet.

240 poliser ingick i operationen. I utgångsläget omfattades 138 namn på PKK-are som senare minskades till 98. Åklagargruppen lär ha förhållit sig kallsinnig till omfattningen av tillslaget. De ansåg att konkreta bevis saknades. De "fick inte ned någon på Sveavägen”. Hans Holmér ansåg att man måste vara mer kreativ och genom ett stort tillslag försöka lösa kvarstående frågor från de tidigare morden och mordförsöket. Just frontalattacken mot organisationen PKK skulle få dem att börja tala om mordet på Olof Palme. Åklagarna ansåg i mitten på oktober att det skulle vara ödesdigert att slå till med rådande bevisläge medan polisledningen på motsvarande sätt ansåg att det skulle vara lika ödesdigert att avvakta ytterligare. Dessutom skulle tillstånden för telefonkontrollerna inte förnyas av tingsrätten Antalet tillslagsobjekt minskades så småningom till 50 personer och kom slutligen att avse 22 objekt.

Tidigt på morgonen den 20 januari 1987 skedde tillslaget.

Efter 1987-01-20 var det SÄPO som fortsatte med PKK-spåret. Våren 1988 framlade Barrling-Kego den sk arbetshypotesen, i vilken anfördes uppgifter och omständigheter som ansågs tala för PKK som ansvariga för mordet. Materialet finns i den sk åklagarpärmen.

De sk bröllopssamtalen avsåg ett antal uppgifter som erhölls genom telefonavlyssningarna. Per-Erik Larssons bedömning av bröllopssamtalen ledde till slutsatsen att man inte kunnat finna något samband med mordet på Olof Palme. Det kan lika väl avse Medborgarplatsmordet eller något planerat attentat mot någon annan avhoppad PKK-are i Sverige. Det finns också en uppgift om att ordet ”bröllop" även avsett fest. Bl a har

förhörts och uppgivit att "bröllop" står för firandet av det kurdiska nyåret - Newroz och närmast bör översättas med fest.