wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/282

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Nyss redovisade vittnesmål är därför av begränsat värde när det gäller att bedöma hennes tillstånd i detta ögonblick. De som först kom fram till henne var Anna Hage och Stig Engström. Det förhållandet att de uppfattade henne på olika sätt kan förklaras av att Lisbeth Palme kan ha känt större förtroende för Stig Engström. Hovrätten finner inte anledning dra annan slutsats av vittnesmålen än att Lisbeth Palme - helt naturligt och såsom hon själv uppgivit - var upprörd samt att hon var angelägen att se till att Olof Palme snabbt fördes till sjukhus. Att hon var upprörd kan dock ha påverkat hennes möjligheter att göra säkra iakttagelser.

Lisbeth Palme har även i hovrätten utan att tveka pekat ut Christer Pettersson som gärningsman. Hon har vidare beskrivit att hon vid videokonfrontationen den 14 december 1988 blev chockad över att hon då kände igen Christer Pettersson så tydligt samt att det vid huvudförhandlingarna i tingsrätten 'blev en än starkare upplevelse av att det var vederbörande.”

Sedan gör hovrätten en summering av Lisbeth Palmes inledande vittnesmål som vi redovisat ovan. Det leder fram till hovrättens slutsats att hennes minnesbild kan ha förvanskats. Den traumatiska situationen kan ha gjort att den för henne vid denna tidpunkt perifera informationen av den närstående man som hon inte tror vara gärningsmannen inte lagrats felfritt i minnet.

Vad beträffar omständigheterna inför konfrontationen är enligt hovrätten ”klarlagt att Lisbeth Palme informerats om att polisen inriktade sina spaningar mot tre eller fyra personer, däribland en man som tidigare dömts för grova våldsbrott och var bosatt i en förort norr om Stockholm. Enligt Mårten Palmes vittnesmål omfattade informationen till familjen Palme uppgifterna att mannen var dömd för mord, bosatt i Sollentuna samt alkoholiserad. Det är vidare utrett att kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet den 14 december 1988 innehöll sådana uppgfiter om den gripne... Hon har vidare berättat att hon på något sätt före konfrontationen hade fått uppgift om att den gällden någon som hade alkoholbesvär. Lisbeth Palme har förklarat att att hon inte medvetet letat efter någon person med alkoholbesvär bland figuranterna i konfrontationsgruppen. Det kan dock inte uteslutas att hennes kännedom om att den gripne var alkoholiserad kan ha bidragit till att fokusera hennes uppmärksamhet på nr 8 (Christer Pettersson) vid konfrontationen. Trots att hon enligt egen uppgift hade bestämt sig för att inte kommentera figuranterna förrän efter visningen yttrade hon - såsom framgår av protokollet över konfrontationen - efter visningen av de inledande bilderna där hela konfrontationsgruppen står uppställd, 'det ser man vem som är alkoholist, det är nr 8, men det är inte bara det. Bevisvärdet av utpekandet reduceras också av att Lisbeth Palme vid den andra visningen endast såg sekvensen med nr 8." (LP14 s 36) Därefter gör hovrätten en negativ värdering av konfrontationsgruppens konstruktion. Christer Pettersson bedöms avvika p g a slitna byxor och sitt längre, ovårdade hår samt sammanbitna ansiktsuttryck (LP14 s 36)

"Stor vikt måste också läggas vid den långa tid, nästan tre år, som kom att förflyta från mordet fram till visningen av konfrontationsvideon. Man kan inte