wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/289

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


SKLs yttrande över Mockfjärdskulans eventuella koppling till mordvapnet uppfyller inte rimliga krav på precision och klarhet i ett ärende av denna karaktär.

3

Uppföljning av ammunition

Två utredare från Palmeutredningen har haft i uppdrag att söka upp köparna av patroner från den batch som Palmekulorna anses komma från, november 1979. Under den aktuella tiden tid var det krav på licens för att köpa denna typ av ammunition. Kopia på sådana licenser skulle enligt gällande regler behållas i tio år. Palmeutredningen gick ut med en skrivelse till vapenhandlarna om att de skulle behålla dessa kopior längre än tio år. Palmeutredningen bad också de kända skytteklubbarna att namnge de medlemmar som sköt s.k. grovpistol under tiden 1979-1986.

Uppföljningen (XA 17573) påbörjades 1990 och avslutades 1996-04-10. När den avslutades hade utredarna sökt upp och intervjuat närmare 500 personer, vapenhandlare, skytteklubbar och köpare/skyttar. Ett av syftena har självfallet varit att försöka få direkta uppslag som visar sig värdefulla för att finna en gärningsman. Ett annat har varit att genom denna noggranna kartläggning samla på sig uppgifter som skall kunna binda en gärningsman vid mordet. Därmed skulle utredningen eventuellt kunna förklara hur gärningsmannen fick tag på ammunitionen via knytning till de orter som fått ammunition. (Uppgifterna om vilka orter som haft respektive inte haft ammunition torde ha visst bevisvärde och anges därför inte här.) Slagningar mot kontaktmönster för köparna uppges också ha gjorts men inte lett fram till något av intresse.

Den slutliga utvärderingen av denna uppföljning ger bl a för handen

att den sista försäljningen av denna ammunition i Sverige ägde rum under 1983,

- att större delen hade gått till 87 klubbar i Sverige. Med hjälp av dessa klubbar kunde utredningen identifiera 350 skyttar/köpare av ammunitionen. Totalt rörde det sig om 80 inköp av klubbarna,

- att nästan alla intervjuade kom direkt ihåg hur mycket ammunition man hade köpt och när det skedde. Utredarna uppger sig också haft en rätt säker känsla för om de intervjuade lämnat korrekta uppgifter eller inte. De tror sig ha fått korrekta uppgifter. Ingen sade sig ha sålt eller blivit bestulen på ammunition. Preskriptionstiden för brott mot reglerna för vapen- och ammunitionshantering är 5 år och därför torde dessa uppgifter vara rätt trovärdiga.

- att utredarna tog i beslag en patron från varje parti, dvs påträffad ask hos kunden, för provskjutning hos SKL och därefter följande blyisotopundersökning,