wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/31

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Analysöverväganden

5.1

Inledning

Inför den fortsatta redovisningen är det några faktorer som man måste vara medveten om i sin analys. Det är den påverkan som skett genom

- publiceringen av "fantombilden av den då tänkta gärningsmannen samt av

'skuggan", dvs den person som då troddes ha följt efter Olof Palme i Gallerian någon dag innan mordet,

- erbjudanden om belöningar för värdefulla tips på 200 000 kr, 500 000 kr,

5 miljoner kr och slutligen 50 miljoner kr,

- efterlysning av W/T-observationer samt

- den allmänna massmediala bevakningen av utredningen.

Sammantaget har dessa faktorer påverkat eller stört utredningsarbetet på ett sätt som sannolikt saknar motstycke i svenskt rättsväsende. I detta avsnitt anger vi också några andra övergripande principer för vårt analysarbete. Det är självfallet inte någon banbrytande eller heltäckande redovisning men det kan ändå ge en läsare ett hum om den referensram vi haft och försökt tillämpa. Vi har valt att benämna respektive underrubrik påverkande faktorer, vittnesmålsvärdering, indicievärdering samt scenario- och spårvärdering.

5.2

Påverkande faktorer

Låt oss snabbt summera konsekvenserna av de ovan nämnda faktorerna för Palmeutredningen och vår analys av densamma, som de framkommit i vår undersökning.

Publiceringen av fantombilden, som skedde redan i slutet av första veckan, 1986-03-06, grundade sig på en vittnesuppgift från en tecknerska som nere på Smala Gränd ca femton minuter efter mordet såg en springande man som polisen inledningsvis trodde var den flyende gärningsmannen. Den konstruerades utifrån den signalementsmaskin som BKA (Bundeskriminalamt) i Tyskland lånade ut med tillhörande experter för dess handhavande. Sedermera har polisen ifrågasatt om det överhuvudtaget var gärningsmannen som tecknerskan såg

Denna bild finns på de flesta svenskars näthinnor än idag. Den fick som konsekvens att ett stort antal tips kom in som främst grundade sig på en påstådd porträttlikhet mellan den person som man tipsade polisen om och fantombilden. To m tips om en tänkt PKK-inblandning som kom ända från Turkiet grundade sig på denna porträttlikhet.