wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/65

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


• Tunnelgatan och trappan är under kvällstid så pass mörka dels allmänt,

dels vid denna tidpunkt pga byggfuttar och reparationer att de flesta andra flanörer skulle dra sig för att gå in på gatan. Det gäller nog i synnerhet från Sveavägen men även i viss mån från David Bagares Gata. Risken för möten är därmed mindre.

• Trappan gör också att det är en annan del av staden man möter däruppe.

Ljud nedifrån Sveavägen hörs inte så bra på David Bagares Gata och nedåt Regeringsgatan. Eventuella flyktbilar kan med fordel utgå utifrån denna del av staden.

Brottsplatsen ligger också vid en stängd T-baneingång Hötorget, vid denna tidpunkt fr o m kl 22 varje kväll. På motsatta sidan av Sveavägen är dock den andra delen av T-banenedgången öppen.

• Denna brottsplats är sannolikt den sista riktigt lämpliga attentatsplatsen

för gärningsmannen innan de centralare delarna tar vid.

• En klar nackdel är dock att centrala Stockholm överlag har mycket polisbilar i rörelse som snabbt kan nå även de övre delarna. En som är väl förtrogen med detta vet att det inom ett par minuter kan komma poliser

till platsen efter ett larm. Att det just blev denna plats som slutligen valdes av gärningsmannen för dådet kunde inte förutses av denne förrän i allra sista stund, dvs ett par minuter före skotten. Däremot kan man konstatera att gärningsmannen avstått från slå till tidigare, dvs bidat sin tid. Hur länge han följt Lisbeth och Olof Palme vet man inte riktigt, men mest troligt från Grand. Hade Lisbeth och Olof Palme inte korsat Sveavägen är det möjligt att brottsplatsen mittemot på västra sidan av Sveavägen skulle ha valts istället, men den är inte lika bra. Antingen kan då gärningsmannen korsa Sveavägen och fly in på Tunnelgatan eller vika av åt höger Tunnelgatan västerut. Vad som är av intresse i detta sammanhang är att gärningsmannens beteende tyder på en kalkylerande läggning hos gärningsmannen som snabbt kan anpassa sig till nya situationer och därvid göra rationella och optimala val. En rationell och ”kompetent” (i dessa avseenden) gärningsman/-män torde ha haft möjlighet att under biotiden för Lisbeth och Olof Palme "läsa av" omgivningarna och sett de möjligheter som olika alternativa hemvägar för Lisbeth och Olof Palme skulle erbjuda gärningsmannen. Denne hade nerver nog att välja det bästa tänkbara stället i detta sammanhang. En oerfaren och nervös gärningsman skulle mycket väl ha kunnat slå till tidigare efter vägen och därmed ha haft en annan och sämre flyktväg. Enligt en vittnesuppgift (Jeppsson) vände sig gärningsmannen om högst uppe på krönet av trappan för att kontrollera bakåt. Denna uppgift tillmäter vi viss vikt eftersom det i alla fall inte tyder på flykt i panik. Gärningsmannen har därmed också utnyttjat de fördelar flyktvägen inneburit.